
Domaine Louis Lequin Santenay 1er Cru Clos Rousseau 2012
91/100 "Outstanding" - Robert Parker's Vintage Chart (Red Cote de Beaune 2012)
Oj, vilken charmig, jordgubbssaftig och vaniljkryddad Santenay!
Trots 8 år på fat och flaska är Pinot Noir-frukten så närvarande att du nästan kan plocka skogsbär direkt ur glaset...
Med prisnivån, toppårgången och 1er Cru-kvaliteten i åtanke har vi mycket svårt att utpeka ett bättre Bourgogne-köp just nu... Bravo!
Njut av den till fågelvilt, lättare vilt, rött kött, svamp, inälvsmat och krämiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen gjort vin i Santenay, i södra Côte de Beaune. Varje generation har berikat domaine med ny savoir-faire. Senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som tillbaka på 1950-talet försåg det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York med utsökta bourgogneviner).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera toppmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils förfogar idag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vingårdarna, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinrankorna.
Hur smakar Domaine Louis Lequin Santenay 1er Cru Clos Rousseau 2012?
Ljust körsbärsröd i glaset. Doften är smickrande Pinot Noir – skogsjordgubbar, vilda hallon och körsbär tränger sig fram för att få uppmärksamhet, medan fatets vanilj och mokka går ihop med de underliggande skogsbundsnoterna. I munnen är den saftig och uppfriskande med silkeslen textur och tydlig Pinot Noir-karaktär. Avslutningen är frisk, mineralisk och har en avvägd fatkryddighet. Drick nu, eller lagra 10–12 år från skördeåret.
Domaine Louis Lequin Santenay 1er Cru Clos Rousseau 2012 passar bra till...
Hur är Domaine Louis Lequin Santenay 1er Cru Clos Rousseau 2012 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir. Druvorna handskördas från 20 år gamla och tätplanterade vinstockar på 1er Cru Clos Rousseau på Lequin-familjens egen hemmaplan i Santenay. Ett burgundiskt toppterroir med klassisk kalkhaltig lera och solbelägen orientering mot söder och sydost. I vineriet används en komplex blandning av avstjälkade druvor och hela druvklasar. Efter 10 dagars färg- och fruktfrämjande kallmaceration jäser vinet i 15 dagar. Jäsningen sker vid relativt hög temperatur, eftersom Lequin-familjen vill utvinna extra intensitet och struktur från druvskalen. Vinet mognar därefter 10–12 månader på 228-liters burgundiska ekfat, varav 20 % är helt nya.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning










