
Domaine Michel & Marc Rossignol Beaune 1er Cru Les Teurons 2014
“The best 1er Crus of Beaune, in my view, are Grèves and Les Teurons” - Clive Coastes, Master of Wine
- De två partierna Les Teurons 1er Cru 2018 (med VILDA 94-97 poäng från Houlberg) såldes slut på rekordtid…!
När vi nu kan presentera samma körsbärssaftiga Pinot Noir, och till och med i den elegant skogsbottendoftande årgången 2014, är vi mycket tacksamma mot leverantören Stéphane Brocard, som är en nära vän till familjen Rossignol i Volnay.
Som Robert Parker formulerar det, framhäver Michel & Marc Rossignol en beundransvärd finess och elegans i sin Pinot Noir, och just Les Teurons lyfts fram som familjens kanske bästa vin.
Good producer – Robert Parker
”Rossignol makes very stylish, elegant red wines that are praised for their finesse and elegance … His best wines are his Beaune Les Teurons and Volnay Pitures.”
Njut av den till grillad fisk, fjäderfä och vilt, nötkött, ljust kött, svamprätter och krämiga ostar. Servera vid 15–17 °C.
Hur smakar Domaine Michel & Marc Rossignol Beaune 1er Cru Les Teurons 2014?
Klassiskt körsbärsröd i glaset. Doften är ytterst elegant och delikat, med inslag av rosor, saftiga jordgubbar, körsbär, granatäpple och toner från skogsmark. En antydan till vanilj och rostade kaffebönor i bakgrunden. Mjuk och saftig i munnen. Frukten är mycket delikat och otroligt fräsch trots att vinet är sex år gammalt – mums! God längd på den friska, mineraliska avslutningen, med silkeslena tanniner och en kryddig antydan av fat. Vacker vinröd färg. Drick nu eller spara 10–15 år från skörden.
Domaine Michel & Marc Rossignol Beaune 1er Cru Les Teurons 2014 passar bra till...
Hur är Domaine Michel & Marc Rossignol Beaune 1er Cru Les Teurons 2014 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Pinot Noir från den enskilda vingården Les Teurons, som konkurrerar med Grèves som Beaunes finaste 1er Cru. Druvorna skördas vid optimal mognad och rensas till 100 % före jäsning i ståltankar med fruktbevarande temperaturkontroll. Manuella nedstämplingar och överpumpning av musten säkerställer en balanserad extraktion av färg, arom och tanniner från druvskalen. Efter pressning tappas vinet upp på 228-liters burgundiska ekfat (20 % nya), där det mognar i 11–18 månader innan det släpps till försäljning.
Druvor
Pinot NoirOm Domaine Michel & Marc Rossignol
"Rossignol makes very stylish, elegant red wines that are praised for their finesse and elegance"
- Robert Parker
Bakom vinet döljer sig en ansedd liten familjeegendom i Volnay. Här har familjen Rossignol sedan 1500‑talet uppnått en enastående terroirkännedom som i hög grad genomsyrar vinerna från familjens blott 6,5 hektar. Michel Rossignol har under flera år skött vinstockar åt de berömda Hospices de Beaune och åtnjuter lokalt stort erkännande för sitt fältarbete och sin terroirkännedom. Rossignol‑vinerna framställs än i dag med stor respekt för tradition och terroir, samtidigt som låga skördeutbyten, fruktbevarande jäsning i temperaturstyrd ståltank samt lång och sval mognad, med upp till 20% nya bourgognefat, entydigt vittnar om en prioritering av kvalitet.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning










