
Dominio Del Aguila Blanco Albillo Viñas Viejas 2016
Ett mästerverk från den tidigare lärlingen på Domaine de la Romanée-Conti, som också arbetat på världsberömda Vega Sicilia.
Wow, det är guld i glaset. Vinet smakar som MYCKET stor Puligny-Montrachet! För ett ögonblick kan man nästan tvivla. Parker jämför detta unika hantverk med de största bourgognerna. Ett av de finaste spanska vita vinerna som hittills kommit ut på marknaden ... Den svala årgången 2016 gör bara vinet ännu mer "burgundiskt"!
Rekommenderas för de finaste portionerna av stekt fisk och skaldjur, fågel, svamp eller fasta ostar. Njut av vinet vid 10-14°C.
Dominio del Aguila - kom ihåg namnet! - har på bara några år uppnått det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-betyg i nivå med det legendariska Vega Sicilia. Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition av vin i hans familj. Jorge utbildade sig till oenolog vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike - och har många års erfarenhet från Domaine de la Romanée-Conti respektive Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner av obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila har 30 hektar med riktigt gamla vinstockar, många långt över 50 år gamla och några så gamla som 150 år. Majoriteten av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt och med ett ständigt fokus på att bevara naturen så mycket som möjligt. Jorge flörtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsaft för att avskräcka skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans fru, följer ett konstnärligt vinframställningskoncept. I stället för nya och effektiva metoder för avskalning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande på stjälken. Allt de gör är en hyllning till naturen och de gåvor den ger - och alltid med traditionen i åtanke. Malolaktisk jäsning sker "En Barrica" och sedan lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen sker i de gamla gallerierna från 1400-talet som har byggts om till vinkällare. Vingården har också renoverats från sitt tidigare sorgliga skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I druvodlingens anda varken filtreras eller klaras vinet innan det tappas på flaska. Visionen är att producera intensiva, uthålliga och eleganta viner som också kan avnjutas nu.
Hur smakar Dominio Del Aguila Blanco Albillo Viñas Viejas 2016?
Ljust gyllene färg i glaset. En lockande doft som lockar in dig med sin doft av syrlig grapefrukt, halvmogna, lätt syrliga nektariner, persikor och mango, omgiven av en blommig ram. Underbara mineraltoner skickar sin söta musik till näsan, som samtidigt rörs om av rostade toner av krispigt rostade hasselnötter och vaniljstång från Madagaskar. En lätt oljig kant och en fantastisk munkänsla är kulmen på den enorma vita vinupplevelsen, med en oändligt lång finish som försvinner med en känsla av lätta rökiga toner. En lockande friskhet fulländar upplevelsen. Ett vin som får kritikerna på moln nio och resten av oss att jubla. Vilket mirakel! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Dominio Del Aguila Blanco Albillo Viñas Viejas 2016 passar bra till...
Hur är Dominio Del Aguila Blanco Albillo Viñas Viejas 2016 framställt?
Albillo Viñas Viejas 2016 är gjort på 100% Albillo, den sällsynta och spännande vita druvsorten i Ribera del Duero. Druvorna odlas ekologiskt, inspirerade av biodynamik, och hela klasar skördas för hand från +100 år gamla vinstockar - vissa till och med före phylloxera. Jäsningen sker under 10 månader på ekfat med bärkontakt och låg svavelhalt. Vinet mognar under 28 månader på främst franska ekfat och vid mycket låga temperaturer (ca 8-12°C). Resultatet är ett elegant och mycket mineralrikt vitt vin av högsta klass.
Druvor
AlbilloOm Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning