
Dominio del Aguila Reserva Ribera del Duero 2015
Slutsåld i de flesta delar av världen... där priset har stigit till över 1.000 pund per flaska!
Nu släpper vi vår sista källarrest, som har vuxit sig ännu större och ännu mer magisk i källaren under de senaste åren.
Bra, bättre, bäst. Det finns stora förväntningar på den 3:e officiella årgången av detta röda vin. I debattårgången 2013 chockade Aguila Reserva världen när den matchade Spaniens dyraste viner hos Robert Parker!
2014 Reserva upprepade bedriften med samma fina resultat - 96 poäng för både Parker och Guia Peñin. Och nu kommer Reserva 2015 med en dröm om en Tempranillo.
Ribera del Dueros officiella årgångsklassificering: 2013: Bra 2014: Mycket bra 2015: Utmärkt
Nyckeln till vinets gigantiska kvalitet finns både på åkern och i källaren. Vi erkänner villigt att vi sällan har sett en så unik och särpräglad vinframställning som den som bedrivs på Domnio del Aguila.
Handskördade druvor från mer än 100 år gamla vinstockar som fotpressats i cementtankar jäses sedan i 4 månader i 500 år gamla, svala, underjordiska källare. Vinet lagras sedan i hela 31 månader på franska ekfat - nästan ett år längre än minimikravet för en Gran Reserva, men eftersom vinet lagras i flaskan under kortare tid måste det "nöja sig" med Reserva-etiketten.
Den mycket långsamma jäsningen och mognadsprocessen på ekfat är avgörande för att uppnå nyckeln till vinets skyhöga elegans och unika komplexitet. Ett riktigt mästerverk av vinmakaren Jorge Monzón som utbildade sig på Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne innan han headhuntades till Vega Sicilia. Sedan gick han solo med Dominio del Águila - den nya kungen av Ribera del Duero.
Njut av den stora Reserva till lamm med örter, grillat nötkött, anka, vilt, svartfotskinka och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
2015 Domino del Aguila Reserva är baserat på handskördade druvor från +100 år gamla vinstockar i byn La Aguilera på 900 meters höjd. 90% Tempranillo och 10% interplanterade sorter som Albillo, Bobal, Garnacha och Tempranillo Gris. Jordmånen består av kalksten och röd lera.
Traditionell fottrampning av hela druvklasar och jäsning utan tillsats av odlad jäst. Lagrad i 31 månader på huvudsakligen franska fat. Manuell buteljering utan klarning och utan filtrering.
Hur smakar Dominio del Aguila Reserva Ribera del Duero 2015?
Tät rubinröd i glaset med förtrollande aromer av viol, svarta körsbär, björnbär och mörka plommon, snyggt sammanvävda med kryddnejlika, choklad, örter, balsamvinäger och espressobönor från nästan 10 år på fat och flaska ... I gommen är det starkt koncentrerat med tät körsbärsfrukt, överväldigande färgrikedom och mogen komplexitet i den minutlånga, stramt strukturerade finishen. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Dominio del Aguila Reserva Ribera del Duero 2015 passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning