
Dominio del Aguila Reserva Ribera del Duero 2016
Dominio del Aguila Reserva imponerar som nr 2 i Parkers ranking av Ribera del Duero 2016. Flera poäng före sina direkta och dyrare konkurrenter från Ribera del Duero.
Ännu vildare är godkännandet från Falstaff, som med 98 poäng rankar Aguila Reserva 2016 som en sensationell nr 3 på listan över "Spaniens 100 bästa viner". Framför Vega Sicilia Valbuena, Aalto och flera andra ikoniska Ribera de Duero-viner.
Slutligen förklarar sig danska Houlberg vara skrämmande nära 7 perfekta tummar (99-100 poäng) för Reserva 2016, som är recensentens bäst betygsatta Ribera del Duero någonsin. Det här vinet är helt enkelt fantastiskt!
Rekommenderas till lamm, krokåldrat nötkött, anka, vilt, blackfoot-skinka och mogna ostar. Njut av vinet vid 16-18°
Domino del Aguila Reserva 2016 är baserat på handskördade druvor från +100 år gamla vinstockar i byn La Aguilera på 900 meters höjd. 90% Tempranillo och 10% interplanterade sorter som Albillo, Bobal, Garnacha och Tempranillo Gris. Jordmånen består av kalksten och röd lera.
Traditionell fottrampning av hela druvklasar och jäsning utan tillsats av odlad jäst. Lagrad i 29 månader på huvudsakligen franska fat. Manuell buteljering utan klarning och utan filtrering.
Hur smakar Dominio del Aguila Reserva Ribera del Duero 2016?
Mörkt körsbärsrött med förtrollande aromer av viol, svarta körsbär, björnbär och mörka plommon, prydligt sammanvävda med skogsmark, balsamico och soja samt kryddnejlika, choklad och espressobönor från fatlagringen. I gommen, tät körsbärsfrukt med överväldigande rikedom och komplexitet på den minutlånga, tätt strukturerade finishen. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Dominio del Aguila Reserva Ribera del Duero 2016 passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning