
Dominio del Águila Canta la Perdiz 2016
Mörk. Intensiv. Och ändå flyter den elegant: Ett riktigt unikum.
Vi sa ju det! 2016 är den märkesårgång som sätter Dominio del Águila på den kungliga tronen i Ribera del Duero - och som så småningom kommer att göra flaggskeppet Canta La Perdiz till det mest eftertraktade vinet i Spanien.
Dominio del Águilas totala dominans i Ribera del Duero understryks av 3 viner i årgångens topp 5 hos Robert Parker...
Canta la Perdiz, med sin fruktighet, kryddor och täta tanniner, är det perfekta köttvinet. Läckert med lamm, men lika sublimt med nötkött - helst krokad! Njut av vinet efter syresättning vid 16-18°C.
Hur smakar Dominio del Águila Canta la Perdiz 2016?
Fantastisk och glänsande mörk rubinröd färg i glaset. Delikata körsbär och saftiga, rosa och mogna hallon i kombination med mörka sommarbär anländer på tungan, följt av en delikat blommig och parfymerad lyrisk ton. Det här är Dior för vinälskare! En mineralisk antydan av krita och kalksten, som innerväggarna i en gammaldags provinskyrka som lyser upp landskapet på natten, griper tag i näsan och toppas med lite fatkrydda som mortelstött, ljusbrun muskotnöt, hela klasar av kryddnejlika, solkysst mörk choklad och dammiga, hemrullade cigarrer. Spetsig eukalyptus river i näsan och nyplockade violer attackerar målmedvetet i denna vilda och galna lek med sinnena. På en gång en elegant, feminin lindansare och samtidigt en maskulin, mystisk, lätt exotisk muskelman. En helig vinupplevelse som kommer att ge tårar av glädje i ögonen på alla Ribera-fans och ge lycka vid första klunken! Drick nu eller spara 15+ år från skördeåret.
Dominio del Águila Canta la Perdiz 2016 passar bra till...
Hur är Dominio del Águila Canta la Perdiz 2016 framställt?
Canta la Perdiz 2016 görs av handskördade druvor från 100-150 år gamla vinstockar, många av dem oympade. Främst Tempranillo, men även inplanterade sorter som Bobal och Albillo. Det enda fältet ligger nära byn La Aguilera på 890 meters höjd. Markens sydvända läge och den sandiga jorden över porös kalksten ger vinet dess speciella blandning av karaktär och parfymerad elegans. Efter traditionell fottrampning av handskördade och hela druvklasar jäses musten utan användning av odlad jäst. Den malolaktiska jäsningen sker på fat - en mycket långsam process vid låg temperatur. Efter 31 månaders fatlagring på mestadels franska ekfat buteljeras vinerna manuellt. Inget utrymme, ingen filtrering.
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning