
Dominio del Águila Canta la Perdiz 2017 ØKO
Canta la Perdiz är Spaniens nya kungsvin!
INGEN Ribera del Duero får bättre betyg i den nya årgången 2017. Efterfrågan på Dominio del Águilas absoluta flaggskepp har exploderat sedan Canta la Perdiz till sist skördade sina välförtjänta 100 poäng i årgång 2016.
På mirakulöst vis har vi lyckats hålla en prisökning utanför dörren – så länge det varar!
Dominio del Águila är ett nytt vinhus. Jorge Monzón, ägare och winemaker, är utbildad hos Romanée-Conti i Bourgogne, men född och uppvuxen i Ribera del Duero. Han har också arbetat hos den berömda Vega Sicilia. CV:t är med andra ord i ordning!
Vill du smaka det yppersta från Jorge innan priserna skjuter i höjden? Passa på nu!
Perfekt till lamm, nötkött, svartfotssvin, långkok och mogna ostar! Servera efter luftning vid 16–18 °C.
Hur smakar Dominio del Águila Canta la Perdiz 2017 ØKO?
Kolsvart och dramatiskt djup redan vid upphällningen! Trots att doften är extremt potent och kraftfull lever upp till 150 år gamla vinstockar samtidigt en helt överraskande aromatisk finess... violer, björnbär, blå plommon, skogssmultron och svarta körsbär blandar sig raffinerat med cederträ, mörk mineralitet, engelsk lakrits, sviskon, tryffel, rökt kött och kaffesump... Det här är stort! På tungan börjar vinet sammetslent, elegant och svävande, innan 2017-årgångens powerfrukt bryter igenom med ett hagelregn av spännande smakupplevelser! Lång, mineralisk och komplext kryddad finish med smak- och tanninstruktur i ren världsklass! Drick nu, eller lagra +20 år från skördeåret.
Dominio del Águila Canta la Perdiz 2017 ØKO passar bra till...
Hur är Dominio del Águila Canta la Perdiz 2017 ØKO framställt?
Canta la Perdiz 2017 är tillverkad av omkring 80 % Tempranillo, som får extra komplexitet och finess från Cariñena, Garnacha, Albillo, Bobal och Tempranillo Gris. De ekologiskt odlade druvorna skördas från 100–150 år gamla vinstockar, till stor del pre-phylloxera, i den enskilda vinmarken Canta la Perdiz.
Vinmarken ligger nära byn La Aguilera på 890 meters höjd. Markens sydliga läge och jordmånen med sand över porös kalksten ger vinet sin särskilda kombination av fast karaktär och parfymerad elegans. Efter traditionell fottrampning av handplockade och hela druvklasar jäser musten utan tillsats av odlad jäst. Den malolaktiska jäsningen sker på fat – en mycket långsam process vid låg temperatur. Efter 39 månaders fatlagring på övervägande franska ekfat tappas vinerna för hand. Ingen klarning, ingen filtrering.
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener










