0Varukorg

Druva

Montepulciano

Färg och smak Montepulciano är en blå druva som är internationellt uppskattad för sin mjuka smak, starka färg och behagliga syra. Detta rödvin anses oftast vara mer okomplicerat än Chianti-vinet, om man vill jämföra med en vin från grannregionen, och lämpar sig bäst att avnjutas i sin unga mognad och gärna i kombination med mat. Druvan ger rödvinet en fantastisk djup och mörk färg som passar den fylliga smaken av frukt och bär som typiskt kännetecknar det italienska vinet. Vinet kan lagras på ekfat och därigenom tillföras olika aromer såsom lakrits, kakao eller mokka. Om vinet lagras på ett mer traditionellt sätt behåller det i större utsträckning sin ursprungliga essens av bär i både syrliga och söta varianter. Montepulciano är bra till smakrika rätter Som andra klassiska italienska viner passar Montepulciano till de flesta typer av rätter. Under lång tid har det varit känt som ett perfekt pizzavin, men senare har man insett att dess lättillgänglighet gör det optimalt till rätter med en god del substans (fett). Du kan matcha det med fina kötträtter och väl tillagade grönsaker eller servera det till en hemlagad ciabatta-burgare med svamp. Den runda smaken av frukt och bär, tillsammans med en mindre framträdande garvsyran, gör att det är ett vin som passar till alla slags rätter. Typiskt passar det mycket bra ihop med klassiska italienska kryddor som oregano, timjan, rosmarin, balsamico eller liknande. Doftnoter för Montepulciano En tydlig sötma av frukt och bär utmärker detta vin. Vinet lagras ofta på ekfat, varifrån man vanligtvis hittar trärelaterade aromer. De mest framträdande dofttonerna av bär och frukt är mörka körsbär och plommon, vilka ofta följs av inslag av blommor. Andra fruktiga aromer som kan förekomma är blåbär, hallon och björnbär. Montepulciano har sitt ursprung i Abruzzo-regionen, Italien Montepulciano-druvan är den näst mest spridda rödvinsdruvan i Italien, efter Sangiovese. Den är särskilt representerad i viner från Italiens östkust, där den syns i större utsträckning på de lokala vingårdarna. Tidigare har den ansetts vara ett pizzavin, men har fått en renässans efter att flera producenter upptäckt dess vackra färg och kraft när den har lagrats i fyra år eller mer. Montepulciano är det näst mest spridda vinet Montepulciano-rödvin är folkets vin eftersom det står för många värden som italienarna uppskattar. Italienarna har blivit förtjusta i dess lättillgänglighet och dess mångsidiga matkompatibilitet. Ursprungsområdet för vinet är fattigt och druvan har bidragit till att försörja stora delar av regionen under många år.    

Läs mer
VALDA FILTER: Druva: Montepulciano
13 produkter hittade – Bästa pris visas alltid först

Montepulciano

Färg och smak

Montepulciano är en blå druva som är internationellt uppskattad för sin mjuka smak, starka färg och behagliga syra. Detta rödvin anses oftast vara mer okomplicerat än Chianti-vinet, om man vill jämföra med en vin från grannregionen, och lämpar sig bäst att avnjutas i sin unga mognad och gärna i kombination med mat. Druvan ger rödvinet en fantastisk djup och mörk färg som passar den fylliga smaken av frukt och bär som typiskt kännetecknar det italienska vinet. Vinet kan lagras på ekfat och därigenom tillföras olika aromer såsom lakrits, kakao eller mokka. Om vinet lagras på ett mer traditionellt sätt behåller det i större utsträckning sin ursprungliga essens av bär i både syrliga och söta varianter.

Montepulciano är bra till smakrika rätter

Som andra klassiska italienska viner passar Montepulciano till de flesta typer av rätter. Under lång tid har det varit känt som ett perfekt pizzavin, men senare har man insett att dess lättillgänglighet gör det optimalt till rätter med en god del substans (fett). Du kan matcha det med fina kötträtter och väl tillagade grönsaker eller servera det till en hemlagad ciabatta-burgare med svamp. Den runda smaken av frukt och bär, tillsammans med en mindre framträdande garvsyran, gör att det är ett vin som passar till alla slags rätter. Typiskt passar det mycket bra ihop med klassiska italienska kryddor som oregano, timjan, rosmarin, balsamico eller liknande.

Doftnoter för Montepulciano

En tydlig sötma av frukt och bär utmärker detta vin. Vinet lagras ofta på ekfat, varifrån man vanligtvis hittar trärelaterade aromer. De mest framträdande dofttonerna av bär och frukt är mörka körsbär och plommon, vilka ofta följs av inslag av blommor. Andra fruktiga aromer som kan förekomma är blåbär, hallon och björnbär.

Montepulciano har sitt ursprung i Abruzzo-regionen, Italien

Montepulciano-druvan är den näst mest spridda rödvinsdruvan i Italien, efter Sangiovese. Den är särskilt representerad i viner från Italiens östkust, där den syns i större utsträckning på de lokala vingårdarna. Tidigare har den ansetts vara ett pizzavin, men har fått en renässans efter att flera producenter upptäckt dess vackra färg och kraft när den har lagrats i fyra år eller mer.

Montepulciano är det näst mest spridda vinet

Montepulciano-rödvin är folkets vin eftersom det står för många värden som italienarna uppskattar. Italienarna har blivit förtjusta i dess lättillgänglighet och dess mångsidiga matkompatibilitet. Ursprungsområdet för vinet är fattigt och druvan har bidragit till att försörja stora delar av regionen under många år.