
Eulogio & Javier El Quinto Paraje Verdejo “Fermentado en barrica” 2017
Föreställ dig Chablis, Sancerre och Meursault i ett och samma glas... El Quinto Paraje har en aning av alla tre, men smaken och priset är i slutändan något helt annat.
Ett bländande verk från två av Spaniens största vinmakare, Eulogio Calleja och Javier Rodriguez. Den ekfatsjästa Verdejo är skapad på ekologiska druvor från högre belägna terroirer i Rueda. 2016 fick 95 och 96 poäng av Vivir el Vino och Verema. 2017 har samma toppnivå.
Vinnamnet betyder "det fjerneste landskab", eftersom vinmarkerna ligger i en ödslig och skogklädd del av Rueda, där terroirens granitfragment på ett magiskt sätt speglar fullmånans sken. Det ekologiska temat understryks av etiketten med Moder Natur.
Njut av den till fisk, skaldjur och fågel (gärna stekt eller grillad), tapas, krämiga pastarätter och halvhårda ostar. Servera vid 10–12 °C.
Eulogio & Javier Wines är ett ”joint venture” mellan två av Spaniens största vinmakare.
Eulogio Calleja, ett välkänt namn i både Spanien och USA, är som Avante Selectas teknisk direktör huvudansvarig för kvaliteten i de högt recenserade vinerna från bl.a. Bodegas Naia och Dominio de Atauta.
Javier Rodriguez, jordbruksingenjör och enolog, är mannen bakom Rodriguez Sanzo, som 2014 hyllades som Spaniens bästa vineri.
Med utgångspunkt i deras mångåriga vänskap och gemensamma intressen har de två världsstjärnorna inlett ett gemensamt projekt. Målet är att producera unika viner från unika vingårdar – genom vinifiering med minimal inblandning och manipulation.
Hur smakar Eulogio & Javier El Quinto Paraje Verdejo “Fermentado en barrica” 2017?
Vacker citrongrön med ett gyllene skimmer. Doften är mycket delikat med primära toner av gröna äpplen, mogen gul päron, lime och krusbär. Under ligger ett exotiskt tema av blomsterhonung, ananas och vanilj samt mineraliska inslag av bivax, bröddeg och frisk havsbris! I munnen först krämig och mineralisk som Chablis, sedan tropisk och fruktren som Sauvignon Blanc. Och faktiskt anas lite smör och vanilj à la Meursault! Men lugn nu. El Quinto Paraje är helt sin egen, och eftersmaken är gastronomiskt lovande… Munrengörande och "moreish" med törstsläckande grapefrukt, fänkål och salt mineralitet. Stor spansk vitvin! Drick nu, eller spara 5–8 år från skördeåret.
Eulogio & Javier El Quinto Paraje Verdejo “Fermentado en barrica” 2017 passar bra till...
Hur är Eulogio & Javier El Quinto Paraje Verdejo “Fermentado en barrica” 2017 framställt?
El Quinto Paraje är gjort på 100% Verdejo från två ekologiska toppodlingar i Rueda-området. Den ena, belägen 720 meter över havet i Median del Campo, har en unik och mycket granithaltig jordmån. Därtill kommer Verdejo-druvor av särskilt hög klass från en kalkhaltig, pre-phylloxera vinmark belägen 920 meter över havet i Nieva.
Den fina frukten får diskret kryddighet genom jäsning i 600-liters franska ekfat. Därefter omflyttas vinet för fruktbevarande lagring på tank fram till buteljeringen i juni. Vinens eleganta brödtoner och krämiga textur beror på "burgundisk" omrörning av jästresterna (batonnage).
Druvor
VerdejoOm Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning














