



Feudo Maccari Saia 2017
Vi har länge vetat att Saia var bäst på Sicilien - nu har vi äntligen fått bevis för det!
I ett fält med +1000 kronviner är Saia i TOP 20 av öns bästa viner. Med tanke på priset tar Saia helt klart förstaplatsen.
Nero d'Avola är Siciliens stolta signaturdruva, och år efter år är rött vinet Saia, med sin mörka, kryddiga mörka bärfrukt, bland de finaste (och högst rankade!) exemplen.
2017 är verkligen inget undantag... Frukten har stor kraft och charm - och i den nya årgången är den uppfräschad med en pirrande mineralisk underton som enligt vår mening gör vinet mer spännande än någonsin!
Kvaliteten är verkligen ingen tillfällighet, eftersom Feudi Maccari-vinerna görs av superteamet bakom ikoniska toskanska toppviner som Orma, Oreno och Crognolo.
Njut av det till saftigt nötkött, kryddigt lamm, viltkött, barbecue, anka, fläskstek, mustiga pastarätter och mogna ostar. Servera vid 16-18°C.
Feudo Maccari drivs av den toskanska vingården Tenuta Sette Ponti, som ansvarar för toppviner som Orma, Oreno och Crognolo. Sette Ponti har investerat stort i sicilianska Feudo Maccari , som idag producerar det ena stora vinet efter det andra.
Hur smakar Feudo Maccari Saia 2017?
Mörkt körsbärsrött och intensivt i glaset. Nosen lockar med en lockande doft av färska hallon, svarta körsbär, mogna plommon och björnbär som blandas vackert med medelhavsörter, svartpeppar, cederträ och espressobönor och en mineralisk ton av krossade stenar. Fyllig och sammetslen i gommen med stor fruktighet och elegans. Lång och kryddig avslutning med en lugnande mineralisk friskhet. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Feudo Maccari Saia 2017 passar bra till...
Om Feudo Maccari

Antonio Moretti, som är ägare till Tenuta Sette Ponti (det toskanska vineriet bakom kultvinerna Orma, Oreno och Crognolo), var inte helt nöjd i Toscana och gav sig ut på jakt efter fler spännande vinäventyr. Han besökte Val di Noto på Sicilien i slutet av 90‑talet och bestämde att det var en perfekt plats för att utmana sig själv att göra nya viner. År 2000 började han köpa parceller, och innan han visste ordet av hade han samlat på sig mer än 50 parceller. Det var början på Feudo Maccari, som idag frambringar en rad praktfulla viner.
Feudo Maccari ligger på Siciliens östkust, och vingården omfattar 50 hektar planterade med vinstockar, varav några är över 30 år gamla. Rankorna är planterade i olika jordmåner och på varierande höjder, och den vulkaniska jorden är full av vitalitet och näringsämnen för de växter som ingår i ekosystemet.
Med enologiskt stöd från makarna Giola Cresti och Carlo Ferrini – ”Italiens bedste Winemaker” – frambringar Feudo Maccari en rad topprankade viner.
Från Grillo-vita viner (”Olli”, ”Family and Friends”) till kanske Siciliens bästa Syrah (”Maharis”) samt två solmogna Nero d’Avola (”Neré”, ”Saia”). Suverän kvalitet över hela linjen! Nero d’Avola är regionens huvuddruva. Druvan, som på ett eminent sätt lyckas uttrycka en vingårds specifika terroir, är idag en av Siciliens mest intressanta druvor.
Om man besöker vingården finns både gästhus, vingårdsanläggningar, provningsrum och vinkällare som gäster kan använda. Vinodlingarna och naturen går nästan i ett med varandra i den idylliska dalen, där den bördiga vulkanjorden också ger upphov till apelsiner, citroner, cherrytomater, oliver och andra grönsaker.
En terroir som verkligen kommer till uttryck i de läckra vinerna från Feudo Maccari.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll