
Fontalpino Chianti Classico Riserva 2007
"Producenter i hela Toscana hyllar 2007 som en utmärkt årgång ..." - Wine Spectator
Vi har varit på jakt hos Fontalpino och handplockat de bästa årgångarna från deras källare.
2007 var ett av de år i Toscana då allt föll på plats. Det är inte förvånande att årgången lyfts fram av Robert Parker som "Outstanding" - särskilt på grund av den konstanta värmen under hela mognadssäsongen, vilket har gett druvorna en mycket speciell koncentration av smaker.
vinmakaren Carlo Ferrini, som har 100 poäng, har förvaltat årgångens potential till fulländning och skapat en superb Sangiovese med lager på lager av fruktnyanser och fatkomplexitet som bara kommer med många års lagring.
Vi har världens sista 150 flaskor från en ursprunglig kultvinsproduktion på bara 5000 flaskor. Ett unikt erbjudande som äkta Toscana-älskare inte får missa.
Vinet är en utmärkt följeslagare till skinka, rött nötkött, italienska specialiteter, fågelvilt, svamp och mogna ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar Fontalpino Chianti Classico Riserva 2007?
I glaset har vinet en vacker orangeröd färg. Djup och aromatisk doft med mogna torkade fruktaromer av körsbär, blåbär och plommon, vackert ackompanjerade av blommor, skogsmark, läder och cigarrlåda. Vinet är imponerande köttigt i gommen, ett bevis på den soliga årgången 2007. De 14 åren i källaren har förvandlat tanninerna till det mjukaste silke som masserar tungan medan den fantastiska smaken utvecklas. Lång och elegant avslutning med varma fatkryddor och spännande mineralnyanser. Sublim Sangiovese! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
Fontalpino Chianti Classico Riserva 2007 passar bra till...
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning