
Fontalpino Chianti Classico Riserva 2010
De sista flaskorna i världen!!!
100 points vinmakaren hos Fontalpino, Carlo Ferrrini, gjorde bara 5000 flaskor av denna sensationella Sangiovese 2010 – nu har vi fått de sista 150 flaskorna i världen…
Chianti Classico blir inte större än så här.
Efter 11 år liggande i producentens svala källare kan du se fram emot en Sangiovese med sådan fruktrikedom, mjukhet och fatkomplexitet att de flesta skulle gissa på en stor Brunello i glaset.
Om du är snabb kan du hinna smaka denna drickfärdiga Chianti Riserva från en av tidernas bästa årgångar till UNDER halva priset.
Vin av denna kaliber kan utan problem avnjutas som ett lyxigt mysglas för sig själv. Du kan också med fördel servera vinet till stekt rött kött, charkuterier eller lagrade ostar. Njut vid 15-18°C.
Hur smakar Fontalpino Chianti Classico Riserva 2010?
Nyupphälld i glaset visar vinet en imponerande djup tegelstensfärg. En förförisk doft av torkade violer, mogen bärfrukt och Amarena-körsbär, som elegant vävs samman med djupa toner av läder, torkat kött, vanilj och varma kryddor från fatlagringen. I munnen smeker vinet tungan med sin silkeslena Sangiovese-frukt, som bär prägel av 2010-årgångens exceptionella smakkoncentration. Många års lagring har polerat och mjukat upp tanninerna, så man bara kan luta sig tillbaka och njuta av den djupa frukten och den komplexa smaken. En lång, mineralisk finish med delikata inslag av tobak och örter rundar av en sublim Sangiovese-upplevelse. Drick nu, eller lagra i +20 år från skördeåret.
Fontalpino Chianti Classico Riserva 2010 passar bra till...
Om Fontalpino

”Castelnuovo Berardenga produces wines that are often described as having Brunello-like structures.” – Kerin O’Keefe, Wine Enthusiast
Vill du ha Chianti Classico med poäng, kraft och komplexitet som en seriös Brunello? I Toscanas hjärta, nära den historiska staden Castelnuovo Berardenga, hittar du Carpineta Fontalpino.
Vingården drivs av syskonparet Gioia och Filippo Cresti och är uppkallad efter de lokala carpini-träden samt en naturlig källa i närheten. Kärleken till naturen präglar också familjens viner, som alla görs på ekologiskt odlade druvor.
Vinmakare Gioia Cresti låter sina viner spontanjäsa med terroirens naturliga jäst, innan Chianti-vinerna mognar på medelstora franska ekfat, som populärt placerar vinstilen mitt emellan det klassiska och det moderna.
Det hör till historien att Gioia är gift med Italiens mest berömde vinmakare, Carlo Ferrini, som också naturligt hjälper till med vinframställningen.
Enskilda markvinerna Dofana och Monterperto uppgraderades 2018 till toppnivån ”Gran Selezione”, vilket är Chianti Classicos motsvarighet till “Grand Cru”. Man bör absolut också nämna Fontalpinos barriquelagrade supertoscaner Do Ut Des, som för en bråkdel av priset uppnått samma rating som kultvinet Ornellaia.
Gioia Crestis bubblande förkärlek för Champagne har banat väg för vinet ”Boulé”, som med 100 % Chardonnay och 24 månaders flaskmognad på jästresterna är det ultimata toskanska svaret på Champagne Blanc de Blancs. Salute!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning