



GIODO Brunello di Montalcino 2012 i trækasse
Den var för länge sedan slutsåld, men vi har hittat ett par få lådor GIODO 2012 i källaren, som nu sätts till försäljning. Detta är bara den tredje årgången av GIODO Brunello, som visade sig bli en av de största framgångarna i det nya årtusendet.
Mannen bakom GIODO, Carlo Ferrini, är Italiens mest framgångsrika vinmakare. Han har flera 100-poängsviner på sitt CV. De allra flesta har gjorts åt andra... Tills Carlo, som en medelålders man, hade råd att köpa sin egen, frimärksstora drömterroir, som han gav namnet GIODO. En hyllning till hans mor GIOvanna och far DOnatello, som kämpade under svåra förhållanden för att han skulle få en utbildning.
Den ena hektaren som han fick köpa från Casanova di Neri rensades och nya vinstockar av en noggrant utvald Sangiovese Grosso-klon valdes ut, planterades, sköttes och vårdades. I källaren praktiserar Carlo en ganska modern stil med 36 månaders lagring på franska tonneaux-fat och resultatet i glaset är helt enkelt enastående.
Vinet levereras i original 6 st. trälådor.
GIODO Brunello di Montalcino 2012 i trækasse passar bra till...
Hur är GIODO Brunello di Montalcino 2012 i trækasse framställt?
Vinet är framställt av 100% Sangiovese från Giodo-marken i centrala Montalcino. Marken sluttar 10% mot sydost och har en jordmån av porös och fossilrik kalksten. Druvorna odlas ekologiskt, och vinet produceras med skonsam ”hands off” winemaking – det vill säga ingen tillsats av jäst samt kort maceration utan ”pump-overs”. Lagrat 36 månader på franska 500 l ekfat samt 12 månader på flaska.
Druvor
SangioveseOm Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning