
GIODO Brunello di Montalcino 2017 MAGNUM i trækasse
Levereras i original trälåda i 1 del. Mycket begränsad kvantitet!
Årgångens bästa Brunello? En sak är säker. GIODO, signaturvinet och hjärnbarnet till 100-poängsproducenten Carlo Ferrini, behåller sin position högst upp i hierarkin för Brunello di Montalcino.
Det kanske mest sällsynta och förföriska av alla Brunello-viner - en magisk resa av smaker på en fint vävd matta av frukt - är ett vin som är reserverat för ett fåtal. Giodofältet är bara marginellt större än en fotbollsplan och produktionen är mikroskopisk.
Det finns dock no inget sätt som hindrar den resulterande Brunello från att spela Champions League på den internationella vinscenen.
Hur smakar GIODO Brunello di Montalcino 2017 MAGNUM i trækasse?
När den hälls upp har den en gnistrande mörk körsbärsröd färg med en yttre ton av tegelsten... GIODO Brunello 2017 följer upp perfekt på näsan, där violer, apelsinskal, torkade tranbär, saftiga körsbär, mörka plommon och svarta vinbär spricker upp ur glaset. I bakgrunden blandar sig maträttens lyxiga kryddor elegant med mossa, svamp och örter från skogsbotten. Wow, det luktar dyrt! Fylligt och mjukt i munnen med GiODOs delikata signaturfrukt som skriker "Sangiovese" så högt att de måste hålla för öronen hela vägen upp i Chianti! Fina, fina tanniner och delikata fatkryddor följer frukten till slutet. Magiskt! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.
GIODO Brunello di Montalcino 2017 MAGNUM i trækasse passar bra till...
Hur är GIODO Brunello di Montalcino 2017 MAGNUM i trækasse framställt?
Vinet är gjort på 100% Sangiovese från Giodo-fältet i centrala Montalcino. Fältet sluttar 10% mot sydost och har en jordmån av porös och fossiliserad kalksten. Druvorna är ekologiskt odlade och vinet framställs med varsam "hands off"-vinframställning - ingen jästtillsats och kort maceration utan pumpning. Lagrad 36 månader på franska 500 liters ekfat och 12 månader på flaska.
Druvor
SangioveseOm Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener









