0Varukorg

Tillbaka

GIODO Brunello di Montalcino 2017 MAGNUM i trækasse

Italien

Italien, Toscana

14% alk.

150 cl

1 fl. per st.
5 809,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Falstaff
97 Point Tony Wood Italian Wine
96 Point James Suckling
96 Point GardiniNotes.com
96 Point Intravino
95 Point International Wine Report
95 Point Decanter
95 Point Jane Anson, Inside Bordeaux
⭐ 4,5 Vivino

GIODO Brunello di Montalcino 2017 MAGNUM i trækasse

Italien

Italien, Toscana

14% alk.

150 cl

"98 points. In the Champions League of Wine" - Falstaff

"97 points. The Master has pulled off a master stroke" - Tony Wood Italian Wine

"96 points. Full-bodied Brunello" - James Suckling

"96 points. Continues to amaze" - GardiniNotes.com

"96 points. Richness and style" - Intravino

Levereras i original trälåda i 1 del. Mycket begränsad kvantitet!

Årgångens bästa Brunello? En sak är säker. GIODO, signaturvinet och hjärnbarnet till 100-poängsproducenten Carlo Ferrini, behåller sin position högst upp i hierarkin för Brunello di Montalcino.

Det kanske mest sällsynta och förföriska av alla Brunello-viner - en magisk resa av smaker på en fint vävd matta av frukt - är ett vin som är reserverat för ett fåtal. Giodofältet är bara marginellt större än en fotbollsplan och produktionen är mikroskopisk.

Det finns dock no inget sätt som hindrar den resulterande Brunello från att spela Champions League på den internationella vinscenen.

1 fl. per st.
5 809,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
98 Point Falstaff
97 Point Tony Wood Italian Wine
96 Point James Suckling
96 Point GardiniNotes.com
96 Point Intravino
95 Point International Wine Report
95 Point Decanter
95 Point Jane Anson, Inside Bordeaux
⭐ 4,5 Vivino

Recensioner av GIODO Brunello di Montalcino 2017 MAGNUM i trækasse

98 Point

Falstaff

Tasting: In the Champions League of Wine

97 Point

Tony Wood Italian Wine

Bright ruby red in colour, with pale pink undertones. Aromatics of heady florals. Red cherry, stewed plum, red currant. Rounded but with a solid core. Tannins are ultra fine, balanced with micron perfect acidity. Freshness that gives grace and suppleness. Slight dusty character. The Master has pulled off a master stroke. Elegance of a Chanel model.

96 Point

James Suckling

A full-bodied Brunello with lots of plums and cherries, as well as orange-peel character. It’s creamy and round-textured. Soft and chewy tannins. Shows the warmth and ripeness of the 2017 vintage

96 Point

GardiniNotes.com

The refined project of Carlo and Bianca Ferrini behind a bottle that continues to amaze for qualitative merits: black currant, caper and nuances of dried fruit toasted to the nose, with closure on the notes of orange peel. The mouthfeel is dense and thick with brackish tannins. The finish is fruity.

96 Point

Intravino

Richness and style

95 Point

International Wine Report

Elegant and noble showing a complex sensory profile reminiscent of sour cherries, red prunes, agapanthus flowers, mandarin rind and cumin. Full bodied, light tannins and a finale in the classic mold showing quality in each important sip and a great desire to return to the glass.

95 Point

Decanter

This has a distinctive and aromatic nose with herbal aromas alongside red cherries and black bramble fruit. The palate is so juicy with such life and an almost sweet touch to the acidity. It tastes youthful and brimming with fervent energy - alive in the best possible way. Tannins are well integrated and the texture overall is smooth and refined. 30 months in 25hl and 40hl traditional Slavonian oak casks, followed by 18 months ageing in bottle.

95 Point

Jane Anson, Inside Bordeaux

After the amazing last few years that Giodo has enjoyed, the 2017 vintage doesn’t quite have the same levels of succulence but this is still an exceptional wine. Clear smoke on the first nose, aromatically rich, with touches of rosemary, saffron and white pepper alongside red cherry and raspberry fruit. Hugely concentrated, the tannins take a grip on your palate and tug the fruit back as it moves through the palate, keeping your focus engaged. 30% lower yield than normal. This will be released in September but not available for immediate delivery because it is finishing up its two years in bottle ageing (after three years in barrel). Carlo Ferrini winemaker.

⭐ 4,5

Vivino

Hur smakar GIODO Brunello di Montalcino 2017 MAGNUM i trækasse?

När den hälls upp har den en gnistrande mörk körsbärsröd färg med en yttre ton av tegelsten... GIODO Brunello 2017 följer upp perfekt på näsan, där violer, apelsinskal, torkade tranbär, saftiga körsbär, mörka plommon och svarta vinbär spricker upp ur glaset. I bakgrunden blandar sig maträttens lyxiga kryddor elegant med mossa, svamp och örter från skogsbotten. Wow, det luktar dyrt! Fylligt och mjukt i munnen med GiODOs delikata signaturfrukt som skriker "Sangiovese" så högt att de måste hålla för öronen hela vägen upp i Chianti! Fina, fina tanniner och delikata fatkryddor följer frukten till slutet. Magiskt! Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.

GIODO Brunello di Montalcino 2017 MAGNUM i trækasse passar bra till...

Hur är GIODO Brunello di Montalcino 2017 MAGNUM i trækasse framställt?

Vinet är gjort på 100% Sangiovese från Giodo-fältet i centrala Montalcino. Fältet sluttar 10% mot sydost och har en jordmån av porös och fossiliserad kalksten. Druvorna är ekologiskt odlade och vinet framställs med varsam "hands off"-vinframställning - ingen jästtillsats och kort maceration utan pumpning. Lagrad 36 månader på franska 500 liters ekfat och 12 månader på flaska.

Om Carlo Ferrini

image

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso

“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association

“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast

”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator

”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt. 

Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.

Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning: 

“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini

Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.

Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion. 

Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT.  En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!

Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.

Vindata

Producent

Årgång

2017

Innehåll

150 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

16-18°C

Lagringspotential

+30 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

1 st. trälåda

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter