
GIODO, IGT 2014
Sangiovese för Burgundy-fans!
Carlo Ferrinis kultförklarade Brunollo, GIODO, har fått 100 poäng 3 gånger. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello-konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från GIODO-fältet som får ha Brunello på etiketten.
Så han använder några av druvorna från samma fält för att göra GIODO La Quinta - och det måste vara ett av Italiens lyxigaste viner för att få bära den blygsamma "IGT"-beteckningen.
"Frukten är i princip densamma" - Robert Parker om druvmaterialet i GIODO Brunello och "La Quinta"
Detta är 100% Sangiovese från GIODO-egendomen, men mognadslagrat i 12 månader på franska ekfat istället för den mer långsträckta Brunello-mognaden.
Resultatet är ett nästan burgundiskt uttryck för Sangiovese. Saftigt som ett moget morellakörsbär med flytande lätta tanniner och skogsmarksmineralitet. Här i den perfekt mogna årgången 2014 som måste upplevas av alla som älskar Brunello såväl som Bourgogne!
Rekommenderas till grillat nötkött, inälvor, vilt, lamm, italienska specialiteter, svamp och mogna ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar GIODO, IGT 2014?
Vacker körsbärsröd färg i glaset med små orange nyanser på kanten. Nosen är elegant och parfymerad med torkade blommor, vinbär, tranbär, skogsbär och röda körsbär i fantastisk harmoni. Medelhavsörter dyker upp i bakkanten och kompletteras av subtila inslag av tobak, läder och skogsmark. En generös mängd saftighet och en nästan esoterisk elegans kännetecknar upplevelsen, men den är ändå komplex och har ett djup som skulle göra de flesta burgundare avundsjuka! Oöverträffad vin- och Sangiovese-gudinnedrink! Drick nu eller spara 10-12 år från skördeåret.
GIODO, IGT 2014 passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning