Tillbaka

GIODO, IGT 2016

Italien

Italien, Toscana

14% alk.

75 cl

1 fl. per st.
804,95 SEK
6 fl. per st.
669,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point James Suckling
94 Point Falstaff
91 Point Robert Parker
⭐ 4,2 Vivino

GIODO, IGT 2016

Italien

Italien, Toscana

14% alk.

75 cl

100% Sangiovese från mästerliga Carolo Ferrini - utsedd till Italiens bästa vinmakare av Gambero Rosso!

Rekommenderas till grillat nötkött, inälvor, lamm, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.

Wine Spectator kallar Carlo Ferrini för "en av Toscanas stora vinmakare". Och det är inte för mycket att säga när du har 100 "perfekta" Parker pts. för Casanova di Neri? Vid sidan av sin karriär som konsulterande oenolog köpte Carlo Ferrini sin egen mark 2002, där han planterade 15 olika Sangiovese-kloner på drygt 2 hektar.

Fältet fick namnet Giodo, en sammandragning av Giovanna och Donatello (Carlos föräldrar). Från denna svala, soldränkta terroir har Ferrinis obevekliga druvurval producerat viner i världsklass från den första årgången (2009) fram till idag. En rigorös grön skörd eliminerar cirka 40% av alla druvor för att låta de återstående 60% mogna till perfektion. Den första skördeomgången är tillägnad Brunello, medan de återstående druvorna får hänga i en extra vecka innan de skördas för Toscana IGT.

1 fl. per st.
804,95 SEK
6 fl. per st.
669,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point James Suckling
94 Point Falstaff
91 Point Robert Parker
⭐ 4,2 Vivino

Recensioner av GIODO, IGT 2016

96 Point

James Suckling

Crushed berries, orange peel and black cherries. So aromatic. Full-bodied, tight and reserved with tight and chewy tannins, which are so fine and polished. Love the energy in the fruit and acidity. Just a hint of bitterness. So good to drink now, but will age beautifully.

94 Point

Falstaff

Lys, skinnende rubinrød med en lidt lysere kant. Elegant og indbydende næse af saftige hindbær, vilde jordbær og granatæble. Også meget elegant i munden med filigransyre og frisk frugt, vinen spreder sig forsigtigt og bredt med finmasket og blød tannin, meget lang finish.

91 Point

Robert Parker

…more sophisticated than your average Rosso. Giodo pours from the bottle with dark ruby intensity and ripe aromas of cherry, blackberry and dried raspberry. Lighter notes of spice, tobacco and toasted nut fill in the rear. However, the wine is understated, fundamentally accessible and genuine.

⭐ 4,2

Vivino

Hur smakar GIODO, IGT 2016?

Elegant doft av vissna blommor, smultron, körsbär och svarta plommon, med sofistikerade inslag av skogsmark, medelhavsörter, mokka och tobak. I gommen är det fruktigt och komplext, men ändå uppfriskande och svävande elegant. Lång finish med en parad av fina detaljer. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

GIODO, IGT 2016 passar bra till...

Om Carlo Ferrini

image

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso

“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association

“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast

”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator

”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt. 

Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.

Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning: 

“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini

Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.

Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion. 

Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT.  En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!

Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.

Vindata

Producent

Årgång

2016

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

16-18°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter