
GIODO, IGT 2016
100% Sangiovese från mästerliga Carolo Ferrini - utsedd till Italiens bästa vinmakare av Gambero Rosso!
Rekommenderas till grillat nötkött, inälvor, lamm, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Wine Spectator kallar Carlo Ferrini för "en av Toscanas stora vinmakare". Och det är inte för mycket att säga när du har 100 "perfekta" Parker pts. för Casanova di Neri? Vid sidan av sin karriär som konsulterande oenolog köpte Carlo Ferrini sin egen mark 2002, där han planterade 15 olika Sangiovese-kloner på drygt 2 hektar.
Fältet fick namnet Giodo, en sammandragning av Giovanna och Donatello (Carlos föräldrar). Från denna svala, soldränkta terroir har Ferrinis obevekliga druvurval producerat viner i världsklass från den första årgången (2009) fram till idag. En rigorös grön skörd eliminerar cirka 40% av alla druvor för att låta de återstående 60% mogna till perfektion. Den första skördeomgången är tillägnad Brunello, medan de återstående druvorna får hänga i en extra vecka innan de skördas för Toscana IGT.
Hur smakar GIODO, IGT 2016?
Elegant doft av vissna blommor, smultron, körsbär och svarta plommon, med sofistikerade inslag av skogsmark, medelhavsörter, mokka och tobak. I gommen är det fruktigt och komplext, men ändå uppfriskande och svävande elegant. Lång finish med en parad av fina detaljer. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
GIODO, IGT 2016 passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning