





GIODO La Quinta Toscana IGT 2019
Sangiovese insvept i burgundisk elegans! Ja, du kan nästan ha fel ... Men det går inte att förneka den klassiska örtiga näsan av Sangiovese!
Från Italiens stjärnvinmakare nr 1, Carlo Ferrini, som har flera 100-poängsviner på sitt CV. GIODO är Ferrinis alldeles egna projekt, hans hjärnsköld, där han har planterat ett antal utvalda Sangiovese-kloner på ett litet fält i centrala Montalcino. Härifrån skördar han druvorna till sina IGT-viner och sin legendariska Brunello.
Som att sätta tänderna i ett moget morellokörsbär. Saftig, fräsch - och lite syndig. Sangiovese för Bourgogne-fans ... och bara ett fantastiskt glas!
Rekommenderas till grillat nötkött, inälvor, vilt, lamm, italienska specialiteter, svamp och lagrade ostar. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar GIODO La Quinta Toscana IGT 2019?
Förförisk körsbärsröd färg i glaset. En mycket tilltalande doft som andas blommor, vinbär, tranbär, skogsbär och röda körsbär i en fantastisk kombination. Medelhavsörter dyker upp i bakkanten och kompletteras av subtila inslag av tobak, läder och skogsmark. En generös mängd saftighet och en nästan esoterisk elegans kännetecknar upplevelsen, men den är ändå komplex och har ett djup som skulle göra de flesta burgundare avundsjuka! Oöverträffad vin- och Sangiovese-gudinnedrink! Drick nu eller spara 5-8 år+ från skördeåret.
GIODO La Quinta Toscana IGT 2019 passar bra till...
Hur är GIODO La Quinta Toscana IGT 2019 framställt?
2019 Toscana IGT är tillverkat av 100% Sangiovese från Giodo-fältet i centrala Montalcino. Fältet sluttar 10% mot sydost och har en jordmån av porös och fossiliserad kalksten. Druvorna odlas ekologiskt och vinet framställs med varsam "hands off"-vinframställning - ingen tillsats av jäst och en kort macerationstid, utan pumpning. Lagrad 12 månader på franska ekfat och 12 månader på flaska.
Druvor
SangioveseOm Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener











