





GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2017
Siciliens Pinot Noir är tillbaka i bästa mineralform. Brunello-trollkarlen Carlo Ferrini har just fått 100 poäng för sin Giodo Brunello 2015 - och den sicilianska "kusinen", Alberelli di GIODO, ligger definitivt också i toppskiktet.
Inte bara när det gäller smak och poäng, utan också i konkreta termer:
"Alberelli di Giodo" härstammar från ett enda fält 950 meter upp på Etna. 1 hektar med 80 år gamla buskvinstockar. Käpparna är "oympade" och "pre-phylloxera" - eftersom den ökända phylloxera inte trivs i den vulkaniska sanden. Faktum är att vissa av druvorna skördas så högt upp att vinet är överkvalificerat för Etna DOC-beteckningen...
"Liksom många av Etnas finaste vingårdar ligger några av hans över den officiella övre gränsen för Etna DOC ... Därför måste Alberelli di Giodo säljas med den mycket mindre specifika beteckningen Sicilia." - Jancis Robinson
Fans av Bourgogne, Barolo och Sangiovese kommer att få en härlig överraskning ...
Rekommenderas till ankbröst, grillad kyckling, ljust kött, fågelvilt och lätta pastarätter. Njut av vinet vid 15-17°C
Vinrankor och stenterrasser på GIODO:s 1 ha stora singelfält 950 meter över havet
GIODO är Carlo Ferrinis dröm. En lång och lysande karriär som konsulterande vinmakare har gett Carlo flera 100-poängsframgångar och titeln "Italiens bästa vinmakare".
Sedan 2009 har Carlo gjort rött vin från sina egna åkrar. Från Giodo Brunello med 100 poäng till Giodo Toscana IGT med 97 poäng - och nu Sicilia DOC med 97 poäng. Det finns en röd tråd av diskret elegans mellan alla mästerverk under namnet Giodo.
Hur smakar GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2017?
Vackert transparent i glaset med en parfymerad doft av röda blommor, jordgubbar, tranbär och körsbär. Djup, mörk kontrast från vulkanisk mineralitet och lite mokka från fatet. Silkeslen och saftig i gommen med lager på lager av färska röda bär. Lång avslutning med torkade örter och ett behagligt tanninbett. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2017 passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener