Tillbaka

GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2017

Italien

Italien, Sicilien

14% alk.

75 cl

1 fl. per st.
1 059,95 SEK
6 fl. per st.
909,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
97 Point DoctorWine
96 Point WinesCritic.com
95 Point James Suckling
95 Point Din VinGuide
95 Point Robert Parker

Beställ före

4 timmar 46 min

så skickar vi det idag!

GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2017

Italien

Italien, Sicilien

14% alk.

75 cl

"97 points." - DoctorWine

"96 points. Very impressive..." - WinesCritic.com

"95 points. A strong and dense Etna ... great potential from these ancient vines." - James Suckling

"95 point. Vi smagte 2017, 2018, 2019 og 2021 af nerello mascalese. Noget af det flotteste, jeg meget længe har smagt fra Etna ... Alle stod flot men 2017 måske allermest elegant" - Din VinGuide

"95 points. This is an extremely elegant and expressive interpretation of Nerello Mascalese" - Robert Parker

Siciliens Pinot Noir är tillbaka i bästa mineralform. Brunello-trollkarlen Carlo Ferrini har just fått 100 poäng för sin Giodo Brunello 2015 - och den sicilianska "kusinen", Alberelli di GIODO, ligger definitivt också i toppskiktet.

Inte bara när det gäller smak och poäng, utan också i konkreta termer:

"Alberelli di Giodo" härstammar från ett enda fält 950 meter upp på Etna. 1 hektar med 80 år gamla buskvinstockar. Käpparna är "oympade" och "pre-phylloxera" - eftersom den ökända phylloxera inte trivs i den vulkaniska sanden. Faktum är att vissa av druvorna skördas så högt upp att vinet är överkvalificerat för Etna DOC-beteckningen...

"Liksom många av Etnas finaste vingårdar ligger några av hans över den officiella övre gränsen för Etna DOC ... Därför måste Alberelli di Giodo säljas med den mycket mindre specifika beteckningen Sicilia." - Jancis Robinson

Fans av Bourgogne, Barolo och Sangiovese kommer att få en härlig överraskning ...

Rekommenderas till ankbröst, grillad kyckling, ljust kött, fågelvilt och lätta pastarätter. Njut av vinet vid 15-17°C

Vinrankor och stenterrasser på GIODO:s 1 ha stora singelfält 950 meter över havet

GIODO är Carlo Ferrinis dröm. En lång och lysande karriär som konsulterande vinmakare har gett Carlo flera 100-poängsframgångar och titeln "Italiens bästa vinmakare".

Sedan 2009 har Carlo gjort rött vin från sina egna åkrar. Från Giodo Brunello med 100 poäng till Giodo Toscana IGT med 97 poäng - och nu Sicilia DOC med 97 poäng. Det finns en röd tråd av diskret elegans mellan alla mästerverk under namnet Giodo.

1 fl. per st.
1 059,95 SEK
6 fl. per st.
909,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
97 Point DoctorWine
96 Point WinesCritic.com
95 Point James Suckling
95 Point Din VinGuide
95 Point Robert Parker

Beställ före

4 timmar 46 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2017

97 Point

DoctorWine

96 Point

WinesCritic.com

Very impressive on the nose with notes of red flowers, plums, cassis and myrtle leaf. It is completed with distinctive notes of caramel and chinotto. Full body, soft tannins and a fine texture and a spicy and long finish. I like the structure and the crunchy finish with good tension. Drink now through 2024 and beyond.

95 Point

James Suckling

A strong and dense Etna red with plums, dark berries, orange peel and lemons on the nose and palate. Full-bodied. Layered and flavorful. Juicy fruit. Needs time to open, but great potential from these ancient vines.

95 Point

Din VinGuide

Vi smagte 2017, 2018, 2019 og 2021 af nerello mascalese. Noget af det flotteste, jeg meget længe har smagt fra Etna, så utroligt elegant og mineralsk samtidigt. Alle stod flot men 2017 måske allermest elegant.Flot dybde, intens i udtrykket, med roser og skovbærnoter. Pakket ind af en flot syre. En yderst elegant vin med flot dybde og tyngde

95 Point

Robert Parker

Carlo Ferrini's Alberelli di Giodo is a newish reality on Etna that presented its first vintage in 2016, following years of Etna winemaking experience by this celebrated Tuscan consultant. He now has the 2017 Sicilia Nerello Mascalese on the market. This is an extremely elegant and expressive interpretation of Nerello Mascalese with lots of crisp energy and lively freshness. Obtaining this level of vigor is not always easy with this finicky grape, but Carlo nails it. His wine is supported by an extremely fine and silky texture, and the bouquet is impeccably clean and pure. There is a drying mineral note that reminds you of its volcanic roots and recalls the 2017 vintage heat. The vines are 80 years old and planted at 950 meters in elevation. This is Carlo's only Etna wine (for now) and he makes 7,200 bottles.

Jancis Robinson

Like many of Etna’s finest vineyards some of his are above the official upper limit of the Etna DOC ... So Alberelli di Giodo has to be sold with the much less specific denomination Sicilia.

Hur smakar GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2017?

Vackert transparent i glaset med en parfymerad doft av röda blommor, jordgubbar, tranbär och körsbär. Djup, mörk kontrast från vulkanisk mineralitet och lite mokka från fatet. Silkeslen och saftig i gommen med lager på lager av färska röda bär. Lång avslutning med torkade örter och ett behagligt tanninbett. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2017 passar bra till...

Om Carlo Ferrini

image

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso

“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association

“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast

”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator

”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt. 

Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.

Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning: 

“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini

Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.

Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion. 

Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT.  En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!

Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2017

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14 %

Servering

15-17 °C

Lagringspotential

+ 10 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter