



GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2018
Italiens bästa vinmakare, 100-poängsguiden Carlo Ferrini, gör det igen!
Alberelli di GIODO ligger inte bara i toppskiktet när det gäller smak och poäng, eftersom druvorna plockas på ett enda fält i frimärksstorlek 950 meter upp på Etna:
1 hektar med 80-åriga "bush"-vinstockar av druvsorten Nerello Mascalese, känd som Siciliens Pinot Noir. Käpparna är oympade och "pre-phylloxera" - eftersom den ökända phylloxera inte riktigt trivs här uppe i den vulkaniska sanden.
Gillar du Bourgogne, Barolo eller Brunello? Så se fram emot en mineralisk Etna-elegans i världsklass!
Njut av det till ankbröst, grillad kyckling, ljust kött, fågelvilt och lätta pastarätter. Njut av vinet vid 15-17°C
Stockar från tiden före vinstockarna och stenterrasser på GIODO:s 1 ha stora enskilda fält 950 meter över havet.
Hur smakar GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2018?
Vinet gnistrar elegant körsbärsrött ... Aska, rök och mineralisk skogsmark stiger dramatiskt upp ur glaset, där mineraltrion förenas med läckra jordgubbar, körsbär, medelhavsörter och rostade kaffebönor. En djupt fängslande näsa! Vinet ligger som en silkeslen kudde på tungan, där den friska mineraliteten återigen tar ett vilt slag i svansen! Gröna örter. Röda bär och blommor. Majestätiskt mineraliskt avslut med lätta fatkryddor och unga tanniner som biter tillbaka på precis rätt sätt... Bravo, Carlo! Drick nu eller lagra +15 år från skördeåret.
GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2018 passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener