



GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2019
Sicilian Pinot Noir.... det bästa hittills från vinmakaren med 100 poäng?
Glöm Barolo och Grand Cru Burgundy! Carlo Ferrinis svävande och ultramineraliska Etna-rött vin är rekordbrytande i den nya årgången 2019, som av Wine Enthusiast hyllas som den största någonsin på Sicilien.
Alberelli di GIODO maximerar alla parametrar för Grand Cru-kvalitet... En "nano-terroir" på bara 1 hektar med 80 år gamla buskvinstockar. Vulkanisk jord nästan 1000 meter över havet - där modedruvan Nerello Mascalese uppnår oöverträffad mineralitet, koncentration och elegans.
Gillar du Bourgogne, Barolo eller Brunello? Albarelli di GIODO är ren världsklass och kommer att fängsla dig från första klunken!
Njut av det till ankbröst, grillad kyckling, ljust kött, fågelvilt och lätta pastarätter. Njut av vinet vid 15-17°C
Hur smakar GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2019?
Vinet glittrar i en elegant vinröd färg när det hälls... Vulkanisk mineralitet och rökiga aromer pyr i glaset och snart bjuds näsan på de mest förtjusande smaker av jordgubbar, tranbär, körsbär, örter och rostade kaffebönor... Alberelli d Giodo flyter som silke över tungan, med det rödfruktade vulkaniska vinet som slår mineraliska slag med sin svans ... Krut, våt skogsmark och aska blandas med kryddiga inslag av kaffe, lakrits och vanilj från fatlagringen. Eleganta tanniner i eftersmaken Trevligt nog Nerello, Carlo! Drick nu eller lagra +15 år från skördeåret.
GIODO Nerello Mascalese “Alberelli di GIODO" 2019 passar bra till...
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener