
GIODO Provningslåda
Nu kan du för första gången i Danmark uppleva den kompletta samlingen av viner från den italienska kultproducenten GIODO.
Vi har endast 20 lådor till salu som vi har prissatt LÅNGT under det normala erbjudandepriset. SPARA 1 368 kronor per låda!
Arkitekten bakom vinerna heter Carlo Ferrini och i denna Vinlåda får du chansen att smaka hans magiska GIODO-toppvin, som har plockat hem perfekta 100 poäng åtskilliga gånger. Du får också möjlighet att göra en mini-vertikalprovning med 3 toppårgångar av "GIODO La Quinta". Gjord på Sangiovese från GIODO:s toppläge, men fatlagrad under kortare tid.
Den magiska smakresan går vidare från Toscana till Sicilien, där Carlo Ferrini blev handlöst förälskad i en enskild vingård på den slumrande vulkanen Etna. Här skapade han 2016 årets debutvin i Italien med den Pinot Noir-liknande druvan Nerello Mascalese. Vi lägger de sista flaskorna av detta kultvin i Vinlådan.
Du ska inte heller gå miste om Siciliens kanske främsta vita vin. Från en 0,40 hektar stor mikrolott har vi fått ytterst få flaskor av GIODO:s sensationella vita vin. Så rak, knastrande elektrisk och terroirpräglad att du nästan kan mejsla fram mineraliteten ur glaset!
Vinlådan innehåller:
1 fl. GIODO Brunello di Montalcino 2017
“98 points. In the Champions League of Wine” - Falstaff
”96 points. Full-bodied Brunello” – James Suckling
“96 points. Continues to amaze” – GardiniNotes
“96 points. Richness and style” – Intravino
1 fl. Albarelli di GIODO Nerello Mascalese 2016
DELAD TESTVINNARE I JYLLANDS-POSTEN: "Fremragende enkeltmarksvin"
"97 points. BEST DEBUT WINE 2019 …an exquisitely made wine with a gushing personality.“ - Doctor Wine, by Daniele Cernelli
"96 points. Extremely refined and of innate complexity..." - WinesCritic.com
"94+ points. Congratulations, Carlo." - Robert Parker
1 fl. Albarelli di GIODO Sicilia Carricante 2020
"94+ points. Carlo Ferrini hits it out of the ballpark with this bottle, his first white wine from Etna... “I cannot think of a Sicilian variety I drink more happily ... I feel as if we haven’t scratched the surface yet in terms of Carricante’s massive potential” " - Robert Parker
"94 points. Mineral palate. Fresh and super zingy. Irresistible now." - James Suckling
"94 points. Shows personality and decisive character" - WinesCritic.com
1 fl. GIODO "La Quinta" Toscana IGT 2017
"96 points. Lots of flowers. Full body." - James Suckling
"94 points. Exciting." - Falstaff Magazine
1 fl. GIODO "La Quinta" Toscana IGT 2018
"94 points. Fine and focused” – James Suckling
“93 points. Exhibits a strong Sangiovese character” – Wine Spectator
“93 ponts. Pure and defined” – WinesCritic.com
1 fl. GIODO "La Quinta" Toscana IGT 2019
"96 points. Bold, chewy with fine acids and plenty of energy.” - Decanter
"94 points. "Very enticing now.” - James Suckling
"94 points. "”The Giodo 2019 La Quinta is a pure expression of Sangiovese that sees less aging time compared to a Brunello (although the fruit is basically the same).” - Robert Parker
Om Carlo Ferrini

“Winemaker of the Year” – Gambero Rosso
“Winemaker of the Year” – Italian Sommelier Association
“Winemaker of the Year” – Wine Enthusiast
”One of Tuscany’s great winemakers” – Wine Spectator
”Det här är min dröm,” avslöjar Carlo Ferrini. Italiens förmodligen mest kände vinmakare döljer inte att projektet Podere Giodo är personligt och mycket känslosamt.
Den toskanskfödda enologen har fler perfekta 100-poängsbedömningar på sitt CV än vi omedelbart kan hålla reda på. De flesta viner har han gjort åt andra, exempelvis Casanova di Neri, tills han runt sekelskiftet fick ekonomi och möjlighet att gå solo.
Projektet ger han namnet GIODO för att hedra sina föräldrar, GIOvanna och DOnatello, som under hårda förhållanden slet och släpade för att deras son skulle kunna få en utbildning:
“Giodo encapsulates above all my own history with Sangiovese, my first great love. Its name is a tribute to my parents, Giovanna and Donatello, to whom I owe everything.” – Carlo Ferrini
Historien om Giodo i Montalcino börjar 2002, när Carlo Ferrini planterar 2 ha med noggrant utvalda Sangiovese‑kloner. År 2009 gör han sin första Brunello, och redan med 2010 blev det jackpot med perfekta 100 poäng från James Suckling.
Idag disponerar vingården, belägen mellan Sant'Angelo in Colle och Sant'Antimo, över 6 hektar. Från detta svala och solbelysta terroir frambringar Ferrini, med obarmhärtig druvselektion som katalysator, viner i världsklass. En strikt grön skörd eliminerar cirka 40 % av alla druvor, för att resten ska kunna mogna till perfektion.
Som ett resultat får Carlo Ferrinis Brunello nästan per automatik 100 poäng av de stora recensenterna. Han skulle kunna göra fler flaskor, men Brunello‑konsortiet sätter strikta gränser för hur många flaskor från Giodo‑marken som får ha Brunello på etiketten. Därför använder Carlo en del av markens ”100 point‑druvor” till att göra Giodo La Quinta Toscana Rosso IGT. En aromatisk, frisk och nästan burgundiskt elegant tolkning av Sangiovese. Världsklass till ett attraktivt pris!
Senaste tillskottet, ”Alberelli di Giodo”, är Carlo Ferrinis sicilianska projekt högt uppe på vulkanen Etna. Från 1,5 hektar med 80 år gamla (pre‑phylloxera) buskvinstockar gör han ett av världens bästa rödviner på druvan Nerello Mascalese, som också kallas ”Siciliens Pinot Noir”. Redan i premiärårgången 2016 utsågs det till ”Årets italienska debutvin”. Succén följdes senare upp med Alberelli di Giodos eleganta vita vin på Etna‑specialiteten Carricante, som stilistiskt placerar sig mellan Riesling och Chablis.