
Guy Farge Cornas Harmonie 2018
Utnämnd till årets bästa Cornas-köp i Decanter! Kvaliteten matchar Hermitage och Côte-Rôtie, och Decanters Rhône-expert har helt enkelt inte smakat någon bättre Cornas 2018 i den prisklassen än Harmonie från Guy Farge.
Efter det ultimata blåstämplet har efterfrågan exploderat. Vi har därför tilldelats blott 5 lådor, så du måste vara blixtsnabb för att säkra dig årets bästa rött vinsfynd i Norra Rhône.
Njut av den till pepparbiff, rosa lamm, ankbröst, viltkött, fläskkött, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16–18 °C
Hur smakar Guy Farge Cornas Harmonie 2018?
Mörk och inbjudande. Med nosen i glaset vet du genast att en stor vin väntar… Wow! Underbara violnoter och parfymiga hallon slingrar sig kring årgångens rika björnbärs- och plommonfrukt, som antar en nästan katrinplommonlik, lakritsaktig djup. Cornas-klassiska undertoner av rökt kött, peppar och oliver. I munnen saftig och lätt att dricka trots vinens seriösa kraft och komplexitet. Den utsökta balansen återfinns i eftersmaken, som bjuder på solmogna tanniner, elegant fruktfiness och en mineralisk antydan av rostig jord. Drick nu, eller lagra 8–12 år från skördeåret.
Guy Farge Cornas Harmonie 2018 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning