
Guy Farge Cornas Reynard 2018
Redan i debutårgången skickade vinet chockvågor genom de granithaltiga sluttningarna i Cornas, när det slutade som delat nr 1 i Decanters provning av mer än 300 Rhône-viner. Sida vid sida med 1500 kr. kultvinet från Auguste Clape... Nu blir det ännu galnare!
Årgång 2018 är nämligen bland de allra bästa i Norra Rhône under detta årtusende och Guy Farge förvaltar förutsättningarna till perfektion. Jeb Dunnuck har tidigare uttalat, att Reynard är det finaste ”lieu-dit” i hela Cornas, så du kan inte få ett bättre terroir.
I källaren används 100 % hela druvklasar i framställningen, vilket ger en expressiv, aromatisk karaktär åt den köttiga Syrah som också får smakkomplexitet från ett år på ekfat.
På rekordtid har Guy Farge Reynard trängt in i toppen av Norra Rhône-hierarkin och erbjuder ett unikt prisvärde. Hur ofta får man chansen att smaka ett av Frankrikes och världens största rött viner på Syrah-druvan – till det priset?
100% whole-cluster. Vi har tilldelats blygsamma 10 lådor. Först till kvarn…
Njut av den till pepparbiff, rosa lamm, ankbröst, viltkött, fläsk, svamprätter och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar förstklassigt belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin i eget namn.
När Guy Farge tar över vingården 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin utbildning i oenologi vid universitetet i Suze la Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner i eget namn.
Sedan har Domaine Guy Farge, som ligger i den pittoreska byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av St-Jospeh och ännu längre söderut till Cornas och St-Peray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att frambringa terroirviner av allra högsta kvalitet.
De flesta av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästplöjning och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar alla insatser i källaren om att optimera kvaliteten: Användning av tyngdkraften för att förflytta druvor och must under vinifieringen; terroir-orienterad spontan jäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tannin från druvskalet; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner tillverkas med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Hur smakar Guy Farge Cornas Reynard 2018?
Topvinen presenterar sig med en djup, nästan nattsvart körsbärsröd färg i glaset. Aromatisk, uttrycksfull nos med florala inslag av torkade violer, hallonessens, björnbär och blåbär, som följs komplext av peppar, lakrits, jod, torkat kött, bränd jord och rostade kaffebönor. I munnen är den kraftfull med stor lakritsaktig fruktkoncentration och ett väl integrerat fat. Vinet sitter länge i munnen och avslutas med komplex, rökig mineralitet och mycket fina tanniner. En jättestor Syrah från den magiska årgången 2018! Drick nu, eller lagra +15 år från årgången.
Guy Farge Cornas Reynard 2018 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning