
Thomas Farge Saint-Joseph Côte du Pouly 2019
En historisk St-Jospeh från en historisk årgång!
Côte du Pouly är det vildaste terroirvinet - från en sydvänd, 1 hektar stor mikroparcell intill kultproducenten Jean-Louis Chaves berömda "Bachasson"-terroir med 100 poäng.
Côte du Pouly är inte bara en unik buteljering från familjen Farges bästa parcell i St-Joseph. Vinet markerar också Guy Farges överlämnande av ansvaret för vinframställningen till hans extremt begåvade son Thomas.
Och vilket vin! Recensionerna är omisskännliga. Detta är Syrah med koncentration, krydda och sval komplexitet som matchar de stora pojkarna.
Kasta Côte du Pouly in i en blindprovning mot dyra rivaler från Cornas, Hermitage och Côte Rôtie - och ge dina medprovare en stor chock. Ett fantastiskt köp - i den bästa Nordrhône-årgången sedan 2015.
Njut av den till pepparbiff, biff bearnaise, lammkotletter, svamprätter och viltkött (utan sötsurt). Servera vid 16-18°C
Hur smakar Thomas Farge Saint-Joseph Côte du Pouly 2019?
Dramatiskt mörkt och koncentrerat i glaset... Näsan dundrar av nästan skrämmande vilda aromer av viol, lavendel, peppar, örter, rökt kött, björnbär, lakrits, granit, läder, oliver och kaffesump... Mästerligt! Smidig och koncentrerad på tungan, smakerna utvecklas med fruktkraft, sval mineralfiness och överlägsen pepparkryddig komplexitet. Och samtidigt svävande i sin elegans... Självbetitlad Syrah i världsklass. Elegant avslutning med oemotståndlig mjukhet i tanninerna. På en gång typiskt Saint-Joseph ... och ändå nästan för stor för sin egen etikett! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Thomas Farge Saint-Joseph Côte du Pouly 2019 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll