Tillbaka

Guy Farge & Usseglio Oxymore 2019

Frankrike

Frankrike, Rhône

14,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
554,95 SEK
6 fl. per st.
394,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point James Suckling
96 Point Winewherever, Rasmus Christensen
94 Point Houlberg
94 Point Vinhulen.dk
92-94/100 Jeb Dunnuck

Beställ före

12 timmar 15 min

så skickar vi det idag!

Guy Farge & Usseglio Oxymore 2019

Frankrike

Frankrike, Rhône

14,5% alk.

75 cl

“For legal reasons geographical locations of the plots cannot be revealed.”

Ett olagligt recept på Rhône-vin i världsklass…

Kan du föreställa dig smaken av 99-poängs Grenache från Châteauneuf-du-Pape blandad med 97-poängs Syrah från Norra Rhône?

Oxymore 2019 är första årgången av ett unikt samarbete mellan Domaine Raymond Usseglio från Châteauneuf-du-Pape och Domaine Guy Farge i Saint-Joseph. Kultproducenterna skapar sitt gemensamma vin på toppdruvor från mer än 60 år gamla vinstockar!

Resultatet är ett mineraliskt och pepparkryddat Rhône-mästerverk med stramhet från norr och sexig fruktcharm från söder. Wow!

Trots smak och betyg i världsklass är denna nya ”Super Rhône” dock så OUTLAW att den franska vinlagen bara tillåter rött vinet under det alltför blygsamma namnet Vin de France. Nedklassningen smittar lyckligtvis av sig positivt på priset, så här får du både kvalitet och prisvärde i särklass!

Njut den till grillat lamm och nötkött – gärna kryddat med peppar, vitlök och medelhavsörter. Prova också grytor, kraftiga tapas, viltkött och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C

Oxymore 2019 är sammansatt av tre komponenter.

1) 65% Syrah från 60 år gamla vinstockar på Domaine Guy Farges bästa sluttningar med ren granitjord i norra Rhône. De hela druvklasarna jäser på ståltank med 30 dagars urlakning av druvskalen, innan vinet mognar på 3–5 år gamla barriquefat från Allier i centrala Frankrike.

2) 30% Grenache från Domaine Raymond Usseglio i Châteauneuf-du-Pape. Grenachefrukten från över 60 år gamla buskformade vinstockar jäser i betongtank med delvis avstjälkning samt 21 dagars macerationstid, innan vinet mognar i betongtank.

3) 5% Counoise från Domaine Raymond Usseglio i Châteauneuf-du-Pape. Druvorna, som selekteras från en parcel med de berömda rullstenarna, galets roulés, avstjälkas till 100% före jäsning med fruktbevarande temperaturkontroll i ståltank. Efter 21 dagars skalmaceration dras vinet om till 8 månaders lagring på medelstora franska ekfat.

Total produktion: 6 428 flaskor.

1 fl. per st.
554,95 SEK
6 fl. per st.
394,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point James Suckling
96 Point Winewherever, Rasmus Christensen
94 Point Houlberg
94 Point Vinhulen.dk
92-94/100 Jeb Dunnuck

Beställ före

12 timmar 15 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Guy Farge & Usseglio Oxymore 2019

96 Point

James Suckling

Stunningly deep nose of blackberries, wet earth and smoke that conjures up a picture of wind-swept autumnal vineyards after a hot, dry summer. Remarkable elegance and vitality on the full-bodied palate of this expansively aromatic yet very focused red. Quite some tannins, but they’re already well integrated. Long licorice and mineral finish.

96 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Joint venture mellem Usseglio, der laver fantastiske vine i Châteauneuf-du-Pape, og arvtageren Thomas Farge fra Saint-Joseph. Det er åbenlyst, at der skal til at ske noget hos Domaine Farge, hvilket dette projekt er et tydeligt bevis på. Vinen har en utrolig smuk balance mellem de to verdener, der både leverer det parfumerede og sødmefulde, og det strukturerede og mineralske. Allerede drikkeklar på nuværende tidspunkt, men bestemt også en vin der vil udvikle sig positivt over de næste mange år. Meget betagende vin der virkelig har noget på hjerte. Det eneste ønske, man sidder tilbage med, er, at dette arbejde vil fortsætte i flere årgange. 1 stk 349,95 – BEDSTE PRIS V/ 6 FL. 199,95

94 Point

Houlberg

Det dufter mest af Nordrhône ... men med et lille sødere eller rundere knæk. Det er fortsat godt med blombær, lidt kirsebær, røget bacon, tørret kød, violer, blæk, oksefond, ristede kaffebønner, granit, peber og så klart nogle mere runde fadnoter med lakrids, både finsk og engelsk, chokolade plus lidt lakridskonfekt med et touch vanilje. Smagsmæssigt spiller vi på samme boldbane ... den mørke, klare, intense og sorte frugt, som får lidt opblødning og samlet giver en blødere og mere cremet vin end normalt for Nordrhône. Det er dog fortsat en streng, stenet og kraftig vin med stramme tanniner samt stenet granitholdig hårdhed ... men samtidig med blødere finesse, rundere frugt med brombær, blommer, kirsebærsovs ... og smager bare rigtigt godt ... 2 Rhône verdenen i én vin. 94 point. Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 349,95 kr., mens prisen er 169,95 kr, ved køb af 6 flasker.

94 Point

Vinhulen.dk

Rubinrød. Ekstrem intensiv duft med masser af saft og kraft. Eksplosiv duft af mørke bær af brombær og blåbær, klar note af blækhus, sort peber, ristet kaffe, lakrids og flintsten. Smagen er fyldig over i fed med stor blødhed, inden kraften tager magten med brombær, blåbær, blækhus, sort peber, ristet kaffe, flintsten og frisk og energisk frugtsyre med rette bid og nerve. En anelse bitternote kommer til, men den er blot med til at nuance og gøre vinen mere kompleks og dyb. Enormt kraftfuld og kompakt med masser af lagringspotentiale og potentiale for yderligere udvikling af kompleksitet. Super kvalitetsvin som imponerer. Drik 2023-2030.

92-94/100

Jeb Dunnuck

The 2019 Vin De France Oxymore is a collaboration between Thomas Farge and Stephane Usseglio and checks in as a blend of 65% Syrah from old vines in the northern Rhône and 30% Grenache, and 5% Counoise. Possessing a deep purple/ruby hue as well as Syrah-heavy notes of darker, smoky red and black fruits, gamey meats, ground pepper, and violets, this beauty hits the palate with medium to full-bodied richness, a seamless, elegant texture, and ultra-fine tannins. While the Syrah is front and center on the nose, the Grenache comes through more on the palate and this is just a beautifully elegant, seamless, undeniably delicious wine in the making.

Hur smakar Guy Farge & Usseglio Oxymore 2019?

Vid upphällning mörkt körsbärsröd med svart kärna och lila kant… Doften lockar med intensivt parfymerad superdoft av viol, svartpeppar, hallon, mogna blåbär, körsbärslikör, björnbär och svarta plommon, som öppnar för komplexa stråk av rökt kött, krossad granit, skogsbotten, garrigue-örter, lakrits, choklad och rostade kaffebönor… Vinet lägger sig silkesmjukt och härligt krämigt på tungan, där smaken träder fram med sitt geniala sammansurium av fruktcharm, resning, finess och komplexitet. Associationerna går både till Châteauneuf och till Côte-Rôtie. Det absolut bästa från två världar... i ett och samma superglas! Drick nu, eller lagra 15+ år från skördeåret.

Om Domaine Farge

Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.

När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.

2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.

Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.

Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.

Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.

De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2019

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

14,5 %

Servering

16–18 °C

Lagringspotential

+15 år från skördeåret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter

Restsöcker

0,2 g/L

Syrainnehåll

3,04 g/L
Liknande produkter