



Guy Farge & Usseglio Oxymore 2019
“For legal reasons geographical locations of the plots cannot be revealed.”
Ett olagligt recept på Rhône-vin i världsklass…
Kan du föreställa dig smaken av 99-poängs Grenache från Châteauneuf-du-Pape blandad med 97-poängs Syrah från Norra Rhône?
Oxymore 2019 är första årgången av ett unikt samarbete mellan Domaine Raymond Usseglio från Châteauneuf-du-Pape och Domaine Guy Farge i Saint-Joseph. Kultproducenterna skapar sitt gemensamma vin på toppdruvor från mer än 60 år gamla vinstockar!
Resultatet är ett mineraliskt och pepparkryddat Rhône-mästerverk med stramhet från norr och sexig fruktcharm från söder. Wow!
Trots smak och betyg i världsklass är denna nya ”Super Rhône” dock så OUTLAW att den franska vinlagen bara tillåter rött vinet under det alltför blygsamma namnet Vin de France. Nedklassningen smittar lyckligtvis av sig positivt på priset, så här får du både kvalitet och prisvärde i särklass!
Njut den till grillat lamm och nötkött – gärna kryddat med peppar, vitlök och medelhavsörter. Prova också grytor, kraftiga tapas, viltkött och lagrade ostar. Servera vid 16–18°C
Oxymore 2019 är sammansatt av tre komponenter.
1) 65% Syrah från 60 år gamla vinstockar på Domaine Guy Farges bästa sluttningar med ren granitjord i norra Rhône. De hela druvklasarna jäser på ståltank med 30 dagars urlakning av druvskalen, innan vinet mognar på 3–5 år gamla barriquefat från Allier i centrala Frankrike.
2) 30% Grenache från Domaine Raymond Usseglio i Châteauneuf-du-Pape. Grenachefrukten från över 60 år gamla buskformade vinstockar jäser i betongtank med delvis avstjälkning samt 21 dagars macerationstid, innan vinet mognar i betongtank.
3) 5% Counoise från Domaine Raymond Usseglio i Châteauneuf-du-Pape. Druvorna, som selekteras från en parcel med de berömda rullstenarna, galets roulés, avstjälkas till 100% före jäsning med fruktbevarande temperaturkontroll i ståltank. Efter 21 dagars skalmaceration dras vinet om till 8 månaders lagring på medelstora franska ekfat.
Total produktion: 6 428 flaskor.
Hur smakar Guy Farge & Usseglio Oxymore 2019?
Vid upphällning mörkt körsbärsröd med svart kärna och lila kant… Doften lockar med intensivt parfymerad superdoft av viol, svartpeppar, hallon, mogna blåbär, körsbärslikör, björnbär och svarta plommon, som öppnar för komplexa stråk av rökt kött, krossad granit, skogsbotten, garrigue-örter, lakrits, choklad och rostade kaffebönor… Vinet lägger sig silkesmjukt och härligt krämigt på tungan, där smaken träder fram med sitt geniala sammansurium av fruktcharm, resning, finess och komplexitet. Associationerna går både till Châteauneuf och till Côte-Rôtie. Det absolut bästa från två världar... i ett och samma superglas! Drick nu, eller lagra 15+ år från skördeåret.
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll