



Guy Farge Saint Joseph Passion de Terrasses 2017
En milstolpe. Inte bara för kometen Guy Farge, utan också för vindistriktet St-Joseph, som med denna Syrah sträcker sig efter toppen av Hermitage och Cote Rotie.
Passion de Terrasses är inte bara årgångens högst rankade St-Joseph hos Robert Parker. Den skulle faktiskt också ha klarat sig i Topp 10 om det stått Hermitage eller Cote Rotie 2017 på etiketten.
De 100 år gamla Syrahvinstockarna är nästan som eftertänksamma gamlingar; de ger ett så hopplöst lågt skördeutbyte att hela seniorprojektet först verkligen får mening när du sitter med vinet i glaset framför dig.
Mon Dieu – som det doftar och smakar imponerande stort.
Njut av den till pepparbiff, rosa lamm, ankbröst, viltkött, fläsk, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 16–18°C
Historien om Domaine Guy Farge begynner 1920, när Henri Farge köper 12 hektar förstklassigt belägna vingårdar av en tidigare general. Det kommer dock att gå flera generationer innan Saint-Josephs kanske allra mest skicklige producent börjar göra vin i eget namn.
När Guy Farge tar över vingården 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjetraditionen att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han dessutom låter sig väljas till styrelsen.
År 2007 är Guy äntligen redo att ta klivet. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze la Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, beläget i toppbyn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av St-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och St-Peray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att frambringa terroirviner av allra högsta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästplöjning och utan användning av ogräsmedel. Man lägger vikt vid bevarandet av gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell druvskörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av tyngdkraften för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tannin från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner framställs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i enlighet med månens cykel.
Hur smakar Guy Farge Saint Joseph Passion de Terrasses 2017?
Mörk och tät i glaset. I doften mycket intensiv och mångfacetterad. En charmig arom av ros, viol, hallon, svarta körsbär och björnbär möter komplexa toner av lakrits, oliver, läder, bränd jord och torkat kött. Peppar, peppar, peppar. Och en aning rostat kaffe från fatet. I munnen fyllig och kraftfull utan att vara överdriven. Vild och komplex utan att vara osammanhängande. Alla element samlas i en saftig avslutning med silkeslena tanniner och härlig mineralitet. Essensen av Syrah. Drick nu, eller lagra +15 år från skördeåret.
Guy Farge Saint Joseph Passion de Terrasses 2017 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förpackning