
Guy Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2018
Om ditt uppdrag är att hitta det bästa Syrah-värdet i norra Rhône, leta inte längre än Terroir de Granit från Guy Farge. Speciellt inte i drömåret 2018.
Ett odjur av en Syrah! Stort och fruktigt med alla de rätta smakerna av peppar, viol och rökt kött...
Detta är ett perfekt alternativ till Hermitage och Cote Rotie - till långt under halva priset. Servera med en saftig pepparstek - och se fram emot en smakupplevelse för livet.
Njut av den till pepparbiff, biff bearnaise, lammkotletter, svamprätter och viltkött (utan sötsurt). Servera vid 16-18°C
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920 när Henri Farge köpte 12 hektar av de bästa vingårdarna från en före detta general. Det skulle dock dröja flera generationer innan Saint Josephs mest begåvade producent skulle börja göra vin under eget namn.
När Guy Farge tog över vingården 1978 hade han redan stora drömmar om att producera sitt eget vin. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjetraditionen med att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han låter sig väljas in i styrelsen.
År 2007 är Guy äntligen redo att ta steget fullt ut. Han avslutar sin examen i oenologi vid universitetet i Suze la Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i toppbyn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar och sträcker sig från den sydligaste delen av St-Jospeh och ännu längre söderut till Cornas och St-Peray. Idag fortsätter Guys son Thomas sin fars strävan att producera terroirviner av högsta kvalitet.
De flesta av vingårdarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästplogning och utan användning av ogräsbekämpningsmedel. Tonvikten ligger på att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta går tillbaka till 1904.
Efter manuell druvskörd fokuseras alla ansträngningar i källaren på att optimera kvaliteten: Användning av tyngdkraften för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med naturligt förekommande jäststammar i vingården och källaren; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tannin från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner framställs av hela druvklasar och de olika stegen i vinframställningen sker enligt måncykeln.
Hur smakar Guy Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2018?
Fin mörk färg. En underbart rik doft av mörka bär, viol, lakrits, lägereldsrök och svartpeppar, som döljer fina nyanser av skogsmark, läder och rostade kaffebönor. Fyllig gom med kaskader av örtiga röda och mörka bär och mineraltoner av krossad sten. Vinet avslutar elegant med silkeslena tanniner, rökiga smaker, peppar och blommiga subtiliteter. Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Guy Farge Saint Joseph Terroir de Granit 2018 passar bra till...
Om Domaine Farge
Historien om Domaine Guy Farge börjar 1920, när Henri Farge köper 12 hektar väl belägna vingårdar av en tidigare general. Det dröjer dock flera generationer innan Saint-Josephs kanske mest framstående producent börjar göra vin under eget namn.
När Guy Farge tar över egendomen 1978 har han redan stora drömmar om egen vinproduktion. Av olika skäl fortsätter Guy dock familjens tradition att leverera druvor till kooperativet i Tain, där han själv låter sig väljas in i styrelsen.
2007 är Guy äntligen redo att ta steget. Han slutför sin oenologutbildning vid universitetet i Suze-la-Rousse, lämnar kooperativet och lanserar sina första viner under eget namn.
Sedan dess har Domaine Guy Farge, som ligger i byn St-Jean-de-Muzols, vuxit från 12 till 22 hektar, som sträcker sig från den sydligaste delen av Saint-Joseph och ännu längre söderut till Cornas och Saint-Péray. Idag är det Guys son, Thomas, som för vidare sin fars strävan att framställa terroirviner av yttersta kvalitet.
Majoriteten av vinodlingarna ligger på mycket branta, terrasserade sluttningar som familjen odlar med hästdragna plogar och utan användning av herbicider. Man lägger vikt vid att bevara gamla vinstockar, varav de äldsta daterar sig ända tillbaka till 1904.
Efter manuell skörd handlar allt arbete i källaren om att optimera kvaliteten: användning av gravitation för att flytta druvor och must under vinifieringen; terroirorienterad spontanjäsning med vingårdens och källarens naturligt förekommande jäststammar; minimal mekanisk extraktion av färg, smak och tanniner från druvskalen; användning av skonsamma pneumatiska pumpar.
De flesta viner görs med hela druvklasar, och de olika stegen i vinifieringen sker i överensstämmelse med månens cykel.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll