
Henri de Villamont Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2017
De berömda vita vinerna från Chassagne-Montrachet är några av de största i världen. Vi talar om rika, smöriga, fatlagrade Chardonnay-viner som fungerar fantastiskt gastronomiskt med rätter som stekt fisk och fågel.
Bland kommunens mest prestigefyllda platser finns den stora 1er Cru Morgeot, här i en utmärkt tolkning från topproducenten Henri de Villamont.
Njut av Burgundy till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, svamp och halvmjuka ostar. Servera vid 10-13°C
Idag är Henri de Villamont en av de främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker uppmärksamhet även på avstånd med sitt historiska "Guettes"-torn. Den 2.400 kvadratmeter stora spektakulära vinkällaren byggdes 1880 av den tidigare Clos de Vougoet-ägaren Léonce Bocquet.
År 1964 förvärvades Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet dog 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med cirka 70.000 flaskor, som sedan dess har varit mycket eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen investerat betydande summor för att föra in Henri de Villamont i den burgundiska eliten. Etableringen av en ny vingård 2006, beslutet att drastiskt minska skördeavkastningen och en finstämd användning av ny ek är några av anledningarna till Henri de Villamonts häpnadsväckande höga kvalitetsnivå.
Vinmakaren Pierre Jheans viner uppvisar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg av Wine Enthusiast och andra.
Hur smakar Henri de Villamont Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2017?
Djärvt och gyllene i glaset. Nosen bjuder på rika, intensiva aromer av vita blommor, päron, mandarin, mango och vanilj. En antydan av flinta och lemon curd. Vinet är krämigt och fylligt på tungan med stor fruktkoncentration och en livlig, underliggande friskhet. Komplex avslutning med lyxiga fatkryddor, rostad hasselnöt och fina mineraltoner. Drick nu eller lagra 8–10 år från skördeåret.
Henri de Villamont Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2017 passar bra till...
Om Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning