
Henri de Villamont Mazis-Chambertin Grand Cru 2014
Monumental... En fantastisk röd Bourgogne från en av de finaste Pinot Noir-terroirerna i världen, den legendariska Grand Cru Mazis-Chambertin. Med toppbetyg efter toppbetyg har Henri de Villamont nyligen etablerat sig i den absoluta burgundiska eliten.
Vi rekommenderar alla Bourgogne-entusiaster att slå till så länge lagret räcker - och innan den ökande efterfrågan får priserna att skjuta i höjden. Ett måste att prova!
Njut av den stora röda Bourgognen till rött kött, fågel, ankbröst, fågelvilt, inälvsmat och svamprätter. Servera vid 14-17°C
Idag är Henri de Villamont en av de främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker uppmärksamhet även på avstånd med sitt historiska "Guettes"-torn. Den 2.400 kvadratmeter stora spektakulära vinkällaren byggdes 1880 av den tidigare Clos de Vougoet-ägaren Léonce Bocquet.
År 1964 förvärvades Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet dog 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med cirka 70.000 flaskor, som sedan dess har varit mycket eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen investerat betydande summor för att föra in Henri de Villamont i den burgundiska eliten. Etableringen av en ny vingård 2006, beslutet att drastiskt minska skördeavkastningen och en finstämd användning av ny ek är några av anledningarna till Henri de Villamonts häpnadsväckande höga kvalitetsnivå.
Vinmakaren Pierre Jheans viner uppvisar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg av Wine Enthusiast och andra.
Hur smakar Henri de Villamont Mazis-Chambertin Grand Cru 2014?
I glaset är vinet relativt mörkt och tätt. Nosen osar Grand Cru med koncentrerade aromer av torkad viol, hallon, smultron, lakrits och blåbär, kompletterat av mossa, skogsmark och sofistikerade kryddtoner från den långa fatlagringen. Smaken bekräftar intrycket med kraft, djup och komplexitet i världsklass. Den oemotståndligt generösa, kryddiga bärfrukten dröjer sig kvar i munnen innan vinet kulminerar i en avslutning med frisk mineralitet och silkeslena tanniner. Ett utmärkt vin. Drick nu eller spara i mer än 20 år från skördeåret.
Henri de Villamont Mazis-Chambertin Grand Cru 2014 passar bra till...
Om Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener