
Henri de Villamont Meursault 1er Cru Les Bouchères 2018
Les Bouchères är en Meursault 1er Cru för Bourgogne-kännare!
Den branta kalkstenssluttningen (mellan de berömda Poruzots och Gouttes d'Or) är känd för sin smöriga men samtidigt tydligt mineraliska Chardonnay i klassisk Meursault-stil. Vilken underbar Chardonnay!
Njut av denna klassiska Meursault till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, svamp och halvfasta ostar. Servera vid 10–13 °C
Idag är Henri de Villamont en av de främsta producenterna i byn Savigny-lès-Beaune, och egendomen väcker uppmärksamhet även på avstånd med sitt historiska "Guettes"-torn. Den 2 400 kvadratmeter stora, spektakulära vinkällaren byggdes 1880 av den tidigare Clos de Vougoet-ägaren Léonce Bocquet.
År 1964 förvärvades Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet dog 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med cirka 70 000 flaskor, som sedan dess har varit eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen investerat betydande belopp för att föra upp Henri de Villamont i den burgundiska eliten. Etableringen av en ny vingård 2006, beslutet att drastiskt minska skördeuttaget och en väl avvägd användning av ny ek är några av anledningarna till Henri de Villamonts häpnadsväckande höga kvalitetsnivå.
Vinmakaren Pierre Jheans viner uppvisar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga omdömen av Wine Enthusiast och andra.
Hur smakar Henri de Villamont Meursault 1er Cru Les Bouchères 2018?
Vackert gyllene och djärvt i glaset. Nosen är vackert nyanserad och intensiv med vita vårblommor, päron, citrus, mango och ananas, spännande ackompanjerat av krossade stenar och lite smör, vanilj och muskotnöt från fatet. I munnen klassiskt smörig och Meursault-smidig med lyxiga kryddor och frisk mineralitet som lurar strax under ytan. En vacker Meursault! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Henri de Villamont Meursault 1er Cru Les Bouchères 2018 passar bra till...
Om Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning