



Henri de Villamont Meursault Clos du Cromin 2018
Mästerlig Meursault i ny, kraftfull årgång...
Henri de Villamonts populära Meursault från Clos du Cromin-terroiren har äntligen landat i den stora och generösa årgången 2018, som av Wine Enthusiast betecknas som "Superb".
Den enskilda vingården Clos du Cromin — direkt granne med den berömda 1er Cru Les Santenots — har i detta extraordinära år producerat en utsökt, smörig Meursault med tropisk frukt, mineralisk friskhet och kryddig elegans i perfekt balans.
En fatlagrad Chardonnay och ett terroirvin i världsklass — ett utmärkt köp!
Njut av den till stekt fisk och skaldjur, fågel, vilt, hummerbisque, svamp och nötiga ostar som Gruyère, Comté och Vesterhavsost. Servera vid 10–13 °C
Hur smakar Henri de Villamont Meursault Clos du Cromin 2018?
Nyhällt, vinet seglar djärvt och klassiskt gyllene i glaset. Nosen lovar 100% Meursault-kraft med karaktäristiska smöriga toner, saltad citrus, persika, banan och ananas, som döljer subtila inslag av rostade hasselnötter, crème brulée och nybakad brioche. Smörig och krämig i gommen med lockande frisk citrusmineralitet och saftig persikofrukt i perfekt harmoni. En stor och klassisk Meursault. Drick nu eller spara 8–10 år från skördeåret.
Henri de Villamont Meursault Clos du Cromin 2018 passar bra till...
Hur är Henri de Villamont Meursault Clos du Cromin 2018 framställt?
Vinet är gjort på 100% Chardonnay som Henri de Villamont skördar från en hektar på den enda vingården Clos du Cromin, som ligger intill den berömda 1er Cru Santenots. Terroiren av lera och kalksten i den enastående årgången 2018 har gett en explosion av Meursault-karaktär med utsökta smöriga toner och kryddighet efter 12 månaders mognad på burgundiska ekfat, varav 20% är helt nya.
Druvor
ChardonnayOm Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














