
Henri de Villamont Pernand-Vergelesses 1er Cru Sous Fretille Blanc 2020
Den bästa 1er Cru i Pernand-Vergelesses!
Den perfekt sydvästvända och brant sluttande "Sous Frétille" ligger bara ett stenkast från Corton-Charlemagne. Här är jorden massivt mineralisk, med kalksten och vit märgel, bara dold av ett ultratunt toppskikt ... Perfekt terroir för att producera stora Chardonnay-viner.
I den sublima årgången 2020 kommer Henri de Villamont snubblande nära den ultraminerala excellens som har gett Grand Cru- grannen Corton Charlemagne legendarisk status!
Njut av det till stekta skaldjur, fågel i krämig sås, svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C
Hur smakar Henri de Villamont Pernand-Vergelesses 1er Cru Sous Fretille Blanc 2020?
I glaset virvlar "Sous Fretille 2020" med en lätt gyllene färg och gröna reflektioner. På doften möts du av en insmickrande mineralitet av saltad grapefrukt, rökig flinta och våta stenar, som får sällskap av toner av rostat bröd, vit persika, jasmin, päron, mandarin och crème brûlée... Mineraliteten fortsätter på tungan, där den lätt smöriga konsistensen öppnar dörren till delikat, praktfull frukt, läcker brödaktig komplexitet och lyxiga kryddtoner från fatlagringen. Mineralisk, munrensande finish... Detta närmar sig Grand Cru-kvalitet! Drick nu eller spara i 10+ år från skördeåret.
Henri de Villamont Pernand-Vergelesses 1er Cru Sous Fretille Blanc 2020 passar bra till...
Om Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener