
Henri de Villamont Puligny Montrachet 1 cru Sous Le Puits
Herregud! Vilket genombrott... Bäst recenserad Chardonnay 2018 hos Wine Enthusiast. Inte bara i Puligny-Montrachet och Bourgogne, utan i hela världen.
Enligt Master of Wine Anne Krebiehl är det smakdjupet och en särskilt uttrycksfull mineralitet som lyfter det vita vinet flera nivåer över Puligny-konkurrenter från Louis Jadot, Faiveley och andra.
Detta är kanske årgångens bästa vita bourgogne - åtminstone när man tänker på priset! Tyvärr har vi bara flaskor för de allra snabbaste... Mycket begränsat antal.
"Man behöver inte vara någon stor expert för att veta att det här är en exceptionell årgång, både för röda och vita viner." - Aubert de Villaine, Domaine de la Romanée-Conti, om årgång 2018 i Bourgogne
Njut av denna eleganta Bourgogne till stekta skaldjur, fågel, vitt kött, svamp och halvmjuka ostar. Servera vid 10-13°C
Idag är Henri de Villamont en av de främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker uppmärksamhet även på avstånd med sitt historiska "Guettes"-torn. Den 2.400 kvadratmeter stora spektakulära vinkällaren byggdes 1880 av den tidigare Clos de Vougoet-ägaren Léonce Bocquet.
År 1964 förvärvades Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet dog 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med cirka 70.000 flaskor, som sedan dess har varit mycket eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen investerat betydande summor för att föra in Henri de Villamont i den burgundiska eliten. Etableringen av en ny vingård 2006, beslutet att drastiskt minska skördeavkastningen och en finstämd användning av ny ek är några av anledningarna till Henri de Villamonts häpnadsväckande höga kvalitetsnivå.
Vinmakaren Pierre Jheans viner uppvisar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg av Wine Enthusiast och andra.
Hur smakar Henri de Villamont Puligny Montrachet 1 cru Sous Le Puits?
Vacker gyllene färg i glaset. Förtrollande, mineraldriven doft med djupa aromer av kallrök, krossad sten, grapefrukt, mandarinskal och persika, följt av orientaliska kryddor och rostade nötter från eklagringen. I munnen är den "silkeslen" och fyllig, med frukt, fat och krispig mineralitet i ett levande samspel. En antydan till smör och honung i den friska, nästan övernaturligt harmoniska avslutningen. Drick nu eller lagra i minst 10 år från skördeåret.
Henri de Villamont Puligny Montrachet 1 cru Sous Le Puits passar bra till...
Om Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning