
Henri de Villamont Savigny les Beaune Clos des Guettes Premier Cru 2014
Burgundisk mikrolott på väg mot perfekt mognad!
Den muromgärdade 1er Cru Clos des Guettes är Henri de Villamonts monopol - och efter nästan 7 år i källaren kan man tydligt känna smaken av en Pinot Noir som blivit bortskämd med särskild omsorg!
Namnet Guettes kommer från medeltiden och betyder utkiksplats, vilket passar perfekt till terroirens höga läge.
Njut av det till halstrad tonfisk och lax, fågel, vilt, rött nötkött, charkuterier, svamp och krämiga ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Henri de Villamont Savigny les Beaune Clos des Guettes Premier Cru 2014?
När Clos des Guettes 2014 hälls upp visar den en elegant körsbärsröd färg med första tecken på mognad i glasets kant. Doften lockar med komplexa aromer av humus, skogsjord, rosor, smultron, körsbär, lakrits, kaffe och vanilj. Glaset dras nästan till munnen, där den subtila, fatkryddade frukten smeker tungan. Mineralisk, munrengörande eftersmak som avslutas perfekt med fina, mogna tanniner. Underbar röd Bourgogne! Drick nu eller lagra 15+ år från skördeåret.
Henri de Villamont Savigny les Beaune Clos des Guettes Premier Cru 2014 passar bra till...
Hur är Henri de Villamont Savigny les Beaune Clos des Guettes Premier Cru 2014 framställt?
Vinet är gjort på 100% Pinot Noir, som Henri de Villamont handplockar från den muromgärdade 1er Cru Clos des Guettes, som sluttar söderut mot byn Savigny-lès-Beaune. Namnet "Guettes" härstammar från medeltiden och betyder "utkik", och terroiren ligger högre än de angränsande fälten. Efter skörd rensas druvorna till 100% för att framhäva frukten. 25 dagars skalkontakt och 11 månaders lagring på 228-liters ekfat från Burgund ger det röda vinet seriös struktur, djup och lagringspotential.
Druvor
Pinot NoirOm Henri de Villamont
Henri de Villamont räknas i dag till en av de allra främsta producenterna i byn Savigny-les-Beaune, och vingården väcker redan på långt håll uppmärksamhet med sitt historiska torn, ”Guettes”. Den 2 400 kvadratmeter stora och spektakulära vinkällaren uppfördes 1880 av den tidigare Clos de Vougeot-ägaren, Léonce Bocquet.
1964 övertogs Henri de Villamont av det schweiziska vinföretaget Schenk. När grannproducenten Dr. Arthur Barolet avled 1969 tog Schenk över hela vinkällaren med omkring 70 000 flaskor, som sedan dess har varit starkt eftertraktade samlarobjekt.
På senare tid har Schenk-gruppen gjort betydande investeringar för att föra Henri de Villamont upp i den bourgogniska eliten. Etableringen av ett nytt vineri 2006, beslutet att drastiskt minska skördeutbytet samt en väl avvägd användning av ny ek är några av skälen till Henri de Villamonts hisnande höga kvalitetsnivå.
Winemaker Pierre Jheans viner visar fyllighet, delikat frukt och mineralisk elegans. Henri de Villamonts viner får höga betyg hos bl.a. Wine Enthusiast.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning










