
Huber Riesling Auslese 2015 - 37,5 cl
Dessertvinsgodis för alla Riesling-fans!
Vi lyckades äntligen få tag på Markus Hubers topprecenserade och eftertraktade dessertvin "Auslese". Tillverkad av 100% noggrant utvalda Riesling-druvor som har koncentrerat sin smak ända fram till den sena skörden i mitten av november.
Kvaliteten på druvorna kunde knappast vara bättre eftersom de kommer från Hubers två branta, kalkrika och solexponerade toppfält, Berg och Engelreich. Resultatet är en honungslen, exotisk och gudomligt söt Riesling.
Njut av detta söta vin som en dessert eller servera det till frukttårtor, cheesecake eller mogna, krämiga ostar vid 6-8°C.
Hur smakar Huber Riesling Auslese 2015 - 37,5 cl?
Vacker citrongul färg i glaset med små gröna reflexer. En fängslande doft stiger upp ur glaset med blommiga inslag av kaprifol och vita vårblommor, snabbt följt av koncentrerade Rieslingnoter av persika, mirabelle, citronskal, mango och ljunghonung. I munnen är dessertvinet fylligt och sött, med en mineralisk friskhet som ger vinet en fantastisk balans. De intensiva fruktsmakerna får lätt kryddiga inslag av örter och kanel i den långa avslutningen som bara fortsätter och fortsätter... Drick nu, eller spara +20 år från skördeåret.
Huber Riesling Auslese 2015 - 37,5 cl passar bra till...
Hur är Huber Riesling Auslese 2015 - 37,5 cl framställt?
Huber Riesling Auslese är gjord av 100% Riesling från de två branta och sydostorienterade enskilda vingårdarna Engelreich och Berg. De noggrant utvalda och sent skördade druvorna (Auslese) pressas försiktigt i vineriet, varefter den rena druvmusten jäser svalt vid 17°C tills alkoholhalten når 7%. Efter jäsningen mognar vinet i 4 månader innan det tappas på flaska. Restsockerhalten uppgår till imponerande 110 gram per liter (dessertsöt).
Druvor
RieslingOm Weingut Huber

"100 points." - James Suckling
“Winemaker of the Year” – Falstaff Magazin
”Best White Wine of Austria” – International Wine Challenge
Så hände det äntligen. Markus Huber skördar sin första perfekta 100-poängsrecension i årgång 2023. Den ultimata utmärkelsen tillfaller Riesling-flagskeppet från enskilda läget ”Ried Berg”, som dessutom skriver in sig i historieböckerna som den första 100-poängsvin någonsin från regionen Traisental.
Grüner Veltliner behärskar han också till fullo... 99 poäng från James Suckling ger en delad förstaplats som 2023 års bäst recenserade Grüner Veltliner, och räknar man in priset sitter Markus Huber ensam överst på tronen…
Med sina uttalat kalkhaltiga sluttningar i skydd av västanvinden påminner Traisentals vinlandskap en hel del om Bourgogne… Och accepterar man denna premiss ligger det nära till hands att jämföra Markus Hubers Erste Lage-vinmarker ”Berg” och ”Alte Setzen” med burgundiska Grand Crus!
På tal om högerfoten drömde den unge Markus om en karriär som fotbollsspelare. Idag har han för länge sedan nått Champions League, även om gräsmattan bytts ut mot Grüner Veltliner och Riesling.
Sedan Markus tog över sina föräldrars 5 hektar 1999 har han tillsammans med sin yngre bror moderniserat vineriet och utökat vingårdsarealen tiofaldigt. Att kvaliteten inte bara hängt med utan faktiskt förbättrats år efter år är möjligen en ännu större bedrift.
Det säger en del om nivån att 70% av Markus Hubers viner exporteras till vinspecialister och topprestauranger över hela världen, och att vinerna från den senaste frigivna årgången får upp till 97 poäng av James Suckling.
Det är givet att lyfta fram Hubers enkeltmarksviner från Berg, Alte Setzen och Obere Steigen, men man får inte glömma vinserien ”Terrassen”, som erbjuder Österrikes kanske allra bästa Riesling och Grüner Veltliner i sin prisklass.
Ingen förmår som ”vidunderbarnet” Huber att uttrycka Traisentals unika terroir genom kristallklara och druvtypiska vita viner med elegant mineralisk syra. Finess, finess, finess…
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning









