
Huber Riesling Berg Erste Lage 2022 ØKO
Nu händer det äntligen! En av Österrikes största Rieslings har släppts i den nya årgången 2022.
Markus Hubers "Ried Berg Erste Lage" fick nyligen 99 poäng av James Suckling och utsågs till ett av världens bästa vinköp. Vinet har varit helt slutsålt sedan dess, men nu kan Riesling-fans återigen få sitt drömvin på glas.
"Berg" är ett ikoniskt fält i Traisental, med sina branta, kalkhaltiga sluttningar som producerar Riesling-druvor med bländande mineralintensitet. Klassificerad som 1. Lage, det översta skiktet i Österrikes vinhierarki.
Normalt betalar man mellan 500-1000 för viner av den här kalibern, men här får man ett av Österrikes topp 5-viner för halva priset. Om du älskar stora Grosses Gewächs och Alsace Grand Cru, vänta tills du smakar Hubers bästa "Berg".
Efter den föregående årgångens framgångar har Berg blivit en favorit bland Riesling-entusiaster runt om i världen och efterfrågan har praktiskt taget exploderat. Tveka inte om du vill uppleva Ried Berg 2022!
Njut av det till skaldjur, fågel, ljust kött, rökt kött och kål samt till milt kryddade asiatiska rätter. Njut av vinet vid 10-12°C.
Hur smakar Huber Riesling Berg Erste Lage 2022 ØKO?
Ried Berg 2022 gnistrar från glaset med sin eleganta halmgula färg som också har limegröna nyanser. Redan vid första sniffen inser man att det här är en stor Riesling i glaset. Aromatisk, koncentrerad och fängslande djup Riesling-näsa avslöjar sig i glaset ... Jasmin, saltad grapefrukt, lime- och mandarinskal, persika och färsk ananas öppnar ballet innan Grand Cru-terroiren verkligen visar upp sig. Under den perfekta frukten döljer sig en magisk, nästan elektrisk, mineralitet med våt kalksten och toner av utsökt blommig honung. "Berg" landar på tungan med en djup, krämig och koncentrerad Riesling-frukt, dominerad av sommarmogna persikor och krispig, knaprig citrus. Eftersmaken är så lång och intensivt mineralisk att tiden nästan stannar. Markus Huber har gjort det igen! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Om Weingut Huber

"100 points." - James Suckling
“Winemaker of the Year” – Falstaff Magazin
”Best White Wine of Austria” – International Wine Challenge
Så hände det äntligen. Markus Huber skördar sin första perfekta 100-poängsrecension i årgång 2023. Den ultimata utmärkelsen tillfaller Riesling-flagskeppet från enskilda läget ”Ried Berg”, som dessutom skriver in sig i historieböckerna som den första 100-poängsvin någonsin från regionen Traisental.
Grüner Veltliner behärskar han också till fullo... 99 poäng från James Suckling ger en delad förstaplats som 2023 års bäst recenserade Grüner Veltliner, och räknar man in priset sitter Markus Huber ensam överst på tronen…
Med sina uttalat kalkhaltiga sluttningar i skydd av västanvinden påminner Traisentals vinlandskap en hel del om Bourgogne… Och accepterar man denna premiss ligger det nära till hands att jämföra Markus Hubers Erste Lage-vinmarker ”Berg” och ”Alte Setzen” med burgundiska Grand Crus!
På tal om högerfoten drömde den unge Markus om en karriär som fotbollsspelare. Idag har han för länge sedan nått Champions League, även om gräsmattan bytts ut mot Grüner Veltliner och Riesling.
Sedan Markus tog över sina föräldrars 5 hektar 1999 har han tillsammans med sin yngre bror moderniserat vineriet och utökat vingårdsarealen tiofaldigt. Att kvaliteten inte bara hängt med utan faktiskt förbättrats år efter år är möjligen en ännu större bedrift.
Det säger en del om nivån att 70% av Markus Hubers viner exporteras till vinspecialister och topprestauranger över hela världen, och att vinerna från den senaste frigivna årgången får upp till 97 poäng av James Suckling.
Det är givet att lyfta fram Hubers enkeltmarksviner från Berg, Alte Setzen och Obere Steigen, men man får inte glömma vinserien ”Terrassen”, som erbjuder Österrikes kanske allra bästa Riesling och Grüner Veltliner i sin prisklass.
Ingen förmår som ”vidunderbarnet” Huber att uttrycka Traisentals unika terroir genom kristallklara och druvtypiska vita viner med elegant mineralisk syra. Finess, finess, finess…
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll