



Jean Gagnerot Hautes Cotes de Nuits Blanc 2018
”94 points. Superb” – Wine Enthusiast Vintage Chart (Côte de Beaune, white 2018)
Vintage quality: Excellent (Legendary) – Wine Searcher
Värdepärla från den legendariska årgången 2018.
Årgång 2018 var en av de varmaste på senare tid för vinodlarna i Bourgogne, och det innebär att du kan hitta helt exceptionellt bra viner från några av de mindre kända områdena.
I det relativt svala Hautes Côtes de Nuits fick chardonnaydruvorna hos Jean Gagnerot så goda förutsättningar att mogna att det smakar som dyr Savigny-les-Beaune!
Krämig, fatlagrad Chardonnay med toasttoner och frisk citrus-mineralitet. Stort fynd!
Vinet kan avnjutas som aperitif och som ett mysvin, men passar dessutom utmärkt till fisk och skaldjur, sushi, fågel och vilt. Producenten lyfter fram vinet som ett utmärkt ostvin. De krämiga tonerna går exempelvis utmärkt ihop med Gruyère, Camembert, Brie, getost m.m. Serveras kylt vid 10–13 °C.
Hur smakar Jean Gagnerot Hautes Cotes de Nuits Blanc 2018?
Vinet visar upp sig i en frisk, citrusgul färg. Härlig Bourgogne-doft med vita vårblommor, mogna äpplen, päron, citrusfrukter och vit persika, som kompletteras av en fin kalkig mineralitet samt delikata toner av nyrostad toast. I munnen är den krämig och balanserad med arketypisk, burgundisk elegans. En kittlande, havsbrisfrisk mineralitet tillför den persikosaftiga fruktsmaken, som avslutas med kryddiga inslag av rostade mandlar. Ett mycket prisvärt köp från den legendariska årgången 2018! Drick nu eller lagra 6–8 år efter skördeåret.
Jean Gagnerot Hautes Cotes de Nuits Blanc 2018 passar bra till...
Hur är Jean Gagnerot Hautes Cotes de Nuits Blanc 2018 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Chardonnay, som skördas för hand från vingårdar intill Cortonskogen, precis ovanför det underbara terroiret vid Gevrey-Chambertin. Vingårdarna ligger relativt högt, mellan 300 och 400 meters höjd. Druvorna pressas omedelbart när de anländer till vineriet. Därefter jäser musten i temperaturreglerade rostfria ståltankar vid 16 °C. Efter avslutad jäsning överförs vinet till använda franska ekfat, där det tillförs komplexitet och smakdjup. Vinet mognar totalt 10 månader på fat.
Druvor
ChardonnayOm Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
















