
Jean Gagnerot Pommard 1er Cru Clos de la Commaraine 2011
Värdig en president! – Läget som imponerar så mycket att Thomas Jefferson, under sitt besök som president, beställer 126 flaskor ”Comarennè” för eget bruk!
Mellan Beaune i norr och Volnay i söder ligger ”Kraftfulla Pommard”. En appellation så välkänd att man i Volnay, innan byn hunnit etablera sig, försökte sälja sina viner som Pommard.
Premier Cru‑läget Clos de la Commaraine ligger precis intill bygränsen till den charmiga medeltidsbyn, där det levererar komplexa, kraftfulla och lagringsdugliga viner år efter år. Ett läge som sedan 2018 har blivit ett ”Monopole”-läge, vilket har drivit upp priserna på vinerna rejält…
Få tag i drickmogen Pommard med kraft och finess – innan det är för sent.
Vinet kan utan problem drickas för sig självt, men briljerar också tillsammans med rosastekt mörbrad, kraftiga såser, lamm, fasan, mustiga grytor, det franska lantköket och kraftiga ostar. Servera vid 15–17 °C. Drick vinet nu eller lagra det i 15+ år från skördeåret.
Druvorna till detta vin kommer från en liten ”clos” på 4 hektar, som handskördas varsamt under de tidiga morgontimmarna innan de transporteras till vineriet. Vinifieringen sker enligt traditionella metoder med modern utrustning. Man använder fruktbevarande, termoreglerade rostfria ståltankar i 21 dagar, där en kallmaceration vid 8 grader hålls. Lång jäsning och Bourgogne-typisk pigeage (nedtryckning av skalkappan) samt remontage (överpumpning av vin från botten) används för att extrahera optimal mängd färg och tannin. Jäsningen når som högst 30 grader Celsius i sitt varmaste skede. Efter avslutad jäsning lagras vinet i upp till 12 månader på fransk ek, varav 40 % är ny ek, och tillåts genomgå sin malolaktiska jäsning.
Hur smakar Jean Gagnerot Pommard 1er Cru Clos de la Commaraine 2011?
En djup granatröd färg med intensiv lyster. I doften frigörs täta svarta bär, röda vinbär och rosenblad. Vid första klunken råder det ingen tvekan om den kraftdemonstration som är Pommard-Power! Kryddor, stallhalm, beef jerky, blåbär och svarta vinbär pryder tungan med stor intensitet. Bredaxlade tanniner, en komplex fatprägel och en mineralisk finish med söt lakrits. Drickmogen nu och med många år framför sig. Vart tog den flaskan vägen?! Mer, tack.
Jean Gagnerot Pommard 1er Cru Clos de la Commaraine 2011 passar bra till...
Om Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning