
Jean Gagnerot Pommard 1er Cru Clos de la Commaraine 2012
Värdig en president! – Vinmarken som imponerade så mycket att Thomas Jefferson, under sitt besök som president, beställde 126 flaskor ”Comarennè” för eget bruk!
Mellan Beaune i norr och Volnay i söder ligger ’Kraftfulla Pommard’. En appellation så välkänd att man, innan Volnay etablerade sig, försökte sälja sina viner som Pommard.
1er Cru-vingården Clos de la Commaraine ligger precis intill stadens gräns mot den charmiga medeltidsbyn, där den levererar komplexa, kraftfulla och lagringsdugliga viner år efter år. En mark som sedan 2018 blivit en 'Monopole'-mark, där priserna på vinerna nu skjutit i höjden…
En mark med lika berömda grannar som Les Charmots i norr och Les Rugiens i söder.
Drickmogen, komplex presidentvin — man känner erkännandet från historiens stora i varje glas…
Vinet kan gärna avnjutas på egen hand, men gör sig även utmärkt till rosastekt oxfilé, kraftiga såser, lamm, fasan, mustiga grytor, det franska bondköket och lagrade ostar. Servera vid 15–17 °C. Drick vinet nu eller spara i +15 år från skördeåret.
Vinet skriker efter en röd biff med svamp, svarta tryfflar och hela köret.
Druvorna till vinet kommer från en liten clos på 4 hektar som handskördas varsamt i de tidiga morgontimmarna innan de transporteras till vineriet. Här sker vinifieringen enligt traditionella metoder med modern utrustning. Man använder fruktbevarande, temperaturreglerade rostfria ståltankar under 21 dagar, där en kallmaceration vid 8 °C genomförs. Arbetet präglas av lång jäsning och Bourgogne-typisk pigeage (nedtrampning av skal) och remontage (överpumpning från botten) för att extrahera optimal mängd färg och tannin. Jäsningen når upp till 30 °C som varmast. Efter avslutad jäsning lagras vinet upp till 12 månader på fransk ek, varav 40 % ny ek, och genomgår malolaktisk jäsning.
Hur smakar Jean Gagnerot Pommard 1er Cru Clos de la Commaraine 2012?
En djup granatröd färg med intensiv lyster. I doften öppnar sig täta svarta bär, mogna jordgubbar, röda vinbär och rosblad. Vid första klunken är det ingen tvekan — det är en maktdemonstration: Pommard-Power! Kryddor, stalltoner, beef jerky, blåbär och svarta vinbär pryder tungan med stor intensitet. Bredaxlade tanniner, komplex fatkaraktär och en mineralisk avslutning med söt pipetobak och lakrits. Drickmogen nu, men kan utan problem lagras ytterligare.
Jean Gagnerot Pommard 1er Cru Clos de la Commaraine 2012 passar bra till...
Om Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning