





Jean Gagnerot Pommard 1er Cru La Platiére 2017
Restlager av den helt slutsålda 1er Cru ”La Platiére”! Hur länge vågar du vänta?
Houlberg blev hänförd av den tidigare årgången 2013 som han gav 97–98 poäng… Nu kan vi presentera ”La Platiére” i den klart större årgången 2017, som kallas ”Outstanding” i Robert Parkers årgångstabell.
Det prestigefyllda Pommard ligger nästan som rosinen i korvänden på den förnäma ”Route des Grands Crus” (Grand Cru-rutten).
Mellan de lika förnäma grannarna Beaune och Volnay ligger den romantiska medeltidsstaden Pommard. En appellation med så berömt rykte för kvalitet och kraftfull Pinot, att Volnay under lång tid försökte sälja sina viner som Pommard.
1er Cru-läget La Platière ligger unikt, som en av få marker i Pommard, sydväst på ”La Grande Combe” (den stora sluttningen). Det är i dalen ner mot floden Dheune, som majestätiskt flyter genom Pommard och delar staden i två. Ett gammalt talesätt säger: ”De bedste marker, har udsigt til vandet”, och vi är inte i tvivel.
La Platière får extra mycket sol, vilket ger tät frukt och djup komplexitet som ytterligare lyfts i källaren genom extrem lyxlagring under hela 18 månader på 40 % nya ekfat. Både terroir, ratingar och tillverkningsmetod andas Grand Cru-nivå!
Drick vinet som ett fristående glas, eller kombinera det gärna med grillat nötkött, biffar, grillade fläskkotletter, lamm, vilt eller mustiga grytor där vinets kraft får spela med! Prova gärna till kraftfulla ostar och servera vinet vid 15–17°C.
Hur smakar Jean Gagnerot Pommard 1er Cru La Platiére 2017?
La Platiere 1er Cru visar upp en djup körsbärsröd färg. Doften är kraftfull, som man kan vänta sig av en stor Pommard, och glaset är sprängfyllt av mogna körsbär, smultron, hallon och blåbär, kompletterat av örter, fuktig skogsmark, vanilj, nyrostad mokka och choklad från den fina fatlagringen. I munnen är vinet fylligt och frukten fint polerad, uppväckt av en härligt matvänlig syra. De mogna röda bären och de delikata fatkryddorna kompletterar varandra perfekt i smaken, som avrundas av vackra tanniner, en aning läder och spännande mineralnyanser. En magnifik Pommard som förtjänar en fin bit nötkött eller en svamprätt! Drick nu eller spara 10–15 år från skördeåret.
Jean Gagnerot Pommard 1er Cru La Platiére 2017 passar bra till...
Hur är Jean Gagnerot Pommard 1er Cru La Platiére 2017 framställt?
Druvorna till detta vin skördas omsorgsfullt för hand under de tidiga morgontimmarna innan de transporteras till vingården. Här sker vinifiering med traditionella metoder och modern utrustning. Fruktbevarande, termoreglerade tankar i rostfritt stål används, där en primär kallmaceration genomförs. Lång jäsning samt pigeage (stansning av skalen) och remontage (pumpning av vinet från botten) enligt burgundisk stil används för att utvinna optimala mängder färg och tanniner. Efter jäsningen genomgår vinet en sekundär maceration som under maximalt 5 dagar kan nå upp till 30 °C. Därefter lagras vinet i 18 månader på fat av fransk ek, varav 40% är nya fat och resterande 60% är fat som använts 1–3 gånger. Eken till faten kommer främst från Vosges-regionen vid gränsen mot Tyskland.
Druvor
Pinot NoirOm Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














