
Jean Gagnerot Savigny-Les-Beaune 1er Cru Les Narbantons 2013
“If you believe that all red and white burgundies are too expensive, consider the best examples from Savigny-lès-Beaune” – Robert Parker
Episk värde! Trots att experter hyllar Savigny-lès-Beaune som ett Bourgogne-paradis för fyndjägare, är toppdelen Les Narbantons 1er Cru faktiskt känd för att vara skrämmande dyr — omkring 3 000 kr. Pinot Noir från Domaine Leroy!
Jean Gagnerot lever här anmärkningsvärt upp till förväntningarna på att erbjuda ett kap. Efter sju år i producentens svala bourgognekällare smyger Les Narbantons 2013 långsamt mot sin absoluta toppnivå!
Det råder viss mystik kring marknamnet Les Narbantons, men vi hittar denna 9,49 hektar stora 1er Cru på sluttningen nedanför Mont Battois – i den del av Savigny som gränsar till appellationen Beaune.
Jordmånen här är väl dränerad och bevarar solvärme särskilt väl, vilket kompenserar för den nordostliga, relativt svala exponeringen. Vinerna uppvisar därför både kraft, elegans och struktur — och hög, hög klass!
Njut av vinet till biff, fågel och vilt, ankbröst, tonfisk, lax, lättare svamprätter eller ost. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Jean Gagnerot Savigny-Les-Beaune 1er Cru Les Narbantons 2013?
Vinet framstår elegant körsbärsrött i glaset. Les Narbatons 2013 charmar i doften med sina fina, delikata aromer av torkade rosor, hallon, granatäppeljuice och jordgubbar, ackompanjerade av fina fattoner samt en spännande ton av skogsbotten med svamp och mossa. I munnen är det slankt och törstsläckande med vacker renhet i frukten som smakmässigt lutar åt röda bär. Eftersmaken är härligt frisk och uppfriskande med fina, kryddiga inslag efter 15 månader på 40% nya fat. Silkeslena tanniner med inslag av svart te. Genial value! Drick nu, eller spara 10–15 år från skörden.
Jean Gagnerot Savigny-Les-Beaune 1er Cru Les Narbantons 2013 passar bra till...
Om Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning