
Jean Gagnerot Savigny-lès-Beaune 1er Cru Les Peuillets 2015
Beaune granne i 1. Cru-klass från kungahuset 2015: ett absolut måste-försök för priset!
Les Peuillets-fältet har fått sitt namn från den låga buskvegetation som tidigare präglade det sandiga och karga området.
Men de upptäckte snart terroirens potential att ge druvmaterial för förvånansvärt stora Bourgogne-viner som, trots lägre priser, lätt matchar dem från den närliggande vingården Clos du Rois borta i den dyra Beaune-appellationen!
"Om du tror att alla röda och vita burgundier är för dyra, överväg de bästa exemplen från Savigny-lès-Beaune" - Robert Parker
Yessir! Savigny-lès-Beaune är ett riktigt mecka för Bourgogne-fans med känsla för värde, och i glaset väntar en silkeslen elegans med en extremt läcker Pinot Noir-punch från toppårgången 2015!
Njut av den till kyckling, ankbröst, tonfisk, lax, svamp, lätta tapas och krämiga ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Jean Gagnerot Savigny-lès-Beaune 1er Cru Les Peuillets 2015?
Vacker körsbärsröd färg. Redan näsan utstrålar burgundisk Pinot Noir-elegans med den finaste doften av röda blommor, sommarbär i grädde, mineraljordnoter och delikat körsbärsfrukt, som håller källardörren på glänt för utsökta kryddor från mognaden i 40% helt nya ekfat. Årgång 2015 är silkeslen i gommen och är den perfekta blandningen av frisk mineralisk elegans, fruktig kraft och tanniner som stramar åt behagligt i avslutningen... Vacker röd burgundy! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Jean Gagnerot Savigny-lès-Beaune 1er Cru Les Peuillets 2015 passar bra till...
Hur är Jean Gagnerot Savigny-lès-Beaune 1er Cru Les Peuillets 2015 framställt?
Vinet är gjort på 100% Pinot Noir från den 16,17 hektar stora terroiren Les Peuillets 1er Cru, som ligger vägg i vägg med den angränsande appellationen Beaune, närmare bestämt "kungens fält" Clos du Roi 1er Cru. Namnet Les Peuillets syftar på den vilda buskvegetation som en gång präglade den nu mycket hyllade vingården.
Druvorna skördas för hand och vinet jäser i ståltankar med temperaturkontroll som bevarar frukten. Druvorna får dock kallmacerera i några dagar före jäsningen för att extrahera färg och frukt från druvskalen. Detta följs av en lång och sval jäsning där manuella nedstämplingar och överpumpning av musten säkerställer en varsam extraktion av färg, frukt och tanniner från druvskalen. Vinet lagras sedan i 15 månader på 228 liters burgundiska ekfat, varav 40% är helt nya och 60% mellan 1 och 3 år gamla.
Druvor
Pinot NoirOm Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential