
Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Mitans 2013
Från kultmarken Les Mitans 1er Cru… en drömlik, läcker Pinot Noir med åtta år på fat och flaska!
Terroiret Mitans är känt för sina kraftfulla och koncentrerade Pinot Noir-rödviner, som först på allvar når sin topp efter årtionden på flaska.
Den eleganta årgången 2013 utmärker sig och visar redan vinmarken från en mjukare, mer feminin och öppen sida, som vid första klunken garanterat kommer att charma.
Namnet Mitans, som betyder ”i midten”, syftar på toppmarkens läge centralt i Volnay-kommunen.
Les Mitans blygsamma 4 hektar gör vinet mycket sällsynt, men kvaliteten hör definitivt till kommunens toppskikt, och Robert Parker rekommenderar därför Volnay Les Mitans bland kommunens bästa köp!
Så till detta extra skarpa pris är Jean Gagnerots fina exempel en uppenbar no-brainer!
Njut av den till rätter med kyckling, fågelvilt eller ankbröst. Prova också lätta svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Mitans 2013?
Vacker, transparent körsbärsröd i glaset ... Näsan är elegant och svindlande som en snurrande ballerina! Blommiga toner av ros och viol, hallon och jordgubbar, mossa och svamp från skogsmarken, vanilj och kaffe från fatet dansar ut ur glaset. I munnen är frukten silkeslen och helt enkelt superelegant. Kryddor från de 40% nya faten ger värme och sötma till smaken, som avslutas med frisk, kritaktig mineralitet och silkeslena tanniner. Se upp ... det finns en riktig charmör i glaset! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Hur är Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Mitans 2013 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Pinot Noir från den 4 hektar stora och 1er cru-klassificerade växtplatsen, "Mitans", som namnet antyder tillhör den centrala delen av vinmarkerna i Volnay. Druvorna skördas för hand och vinet jäser i ståltank med fruktskyddande temperaturstyrning. Frukten får dock kallmacerera några dagar före jäsningen för att extrahera extra färg och frukt från druvskalen. Därefter följer jäsning vid ca. 30°C, där manuella punch-downs och överpumpningar av musten säkerställer en skonsam extraktion av färg, frukt och tanniner från druvskalen. Efter avslutad jäsning följer 5 dagars "post-maceration" vid 25°C, vilket ger extra struktur och lagringspotential från druvskalen. Vinet flyttas slutligen för cirka 15 månaders lagring på burgundiska 228-liters ekfat, varav 40 % helt nya samt 60 % mellan 1 och 3 år gamla.
Druvor
Pinot NoirOm Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning





