
Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Mitans 2014
Les Mitans erbjuder ett fantastiskt värde i Volnay!
Namnet kommer från franska mitan, som betyder "i centrum". Detta syftar bara på det centrala läget mitt i kommunen, för kvaliteten är allt annat än medioker...
Fältet förbises ofta på grund av sin frimärksstorlek på bara 4 hektar, men kvaliteten står högt i kommunens hierarki, varför Robert Parker rekommenderar de röda vinerna från Les Mitans som några av de bästa 1er Cru-köpen i Volnay!
I stil ligger vinet någonstans mellan sammetsmjuk Volnay och kraftfull Pommard. Les Mitans 1er Cru för under 400 kr från den fantastiska årgången 2014? En klar no-brainer!
Njut av vinet till rätter med kyckling, fågel eller ankbröst. Prova också lätta svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Mitans 2014?
Medeldjup körsbärsröd i glaset. Nosen är vacker, djup och underbart detaljerad... Smultron, vildhallon, nyplockade rosor, mineralig rostig jord, svamp, körsbär och kakao. I gommen, subtilt fatkryddad, underbart komplex och ledd av ett brett spektrum av nyanserade röda och mörka bär. Smidig och sammetslen mjuk. Vibrerande fräsch och mineralisk. Charmig bärfruktighet med tryffelsmak, silkeslena tanniner och en antydan till svart te. Utmärkt Volnay! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Hur är Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Mitans 2014 framställt?
Vinet är framställt på 100 % Pinot Noir från det 4 hektar stora och 1er cru-klassade läget "Mitans", som, som namnet antyder, tillhör den centrala delen av vinmarkerna i Volnay. Druvorna skördas för hand, och vinet jäses i ståltank med fruktbevarande temperaturkontroll. Frukten får dock kallmacereras några dagar före jäsningen för att dra ur extra färg och frukt från druvskalen. Därefter följer jäsning vid ca. 30 °C, där manuella punch downs och överpumpningar av musten säkerställer ett skonsamt utdrag av färg, frukt och tanniner från druvskalen. Efter avslutad jäsning följer 5 dagars "post-maceration" vid 25 °C, som ger extra struktur och lagringspotential från druvskalen. Vinet flyttas slutligen över för cirka 15 månaders lagring på burgundiska 228-liters ekfat, varav 40 % helt nya och 60 % mellan 1 och 3 år gamla.
Druvor
Pinot NoirOm Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning





