
Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Santenots 2006
Les Santenots är bland de finaste Premier Cru-vingårdarna i Volnay… och särskilt kända för sina rika och kraftfulla Pinot Noir-viner, som först på allvar utvecklar sin magi efter årtionden på fat och flaska!
Starkt begränsat parti… nu har du chansen! Jean Gagnerots förtrollande källarskatt från 2006 har växlat upp efter nästan 15 år på fat och flaska i producentens svala bourgognekällare – ett perfekt exempel på Santenots.
Komplexa källnoter leker nu tillsammans med den köttiga frukten och de söta kryddorna från 18 månaders lagring, varav 40% på helt nya ekfat…. Inte konstigt att Les Santenots 1er Cru med ålder ofta kostar mer än 1000 kr per flaska!
Njut av den till saftigt ankbröst, fågelvilt, kyckling med svamp eller mogna ostar. Prova också asiatiska rätter med lax och tonfisk. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Santenots 2006?
Imponerande mörk i glaset för en 15 år gammal röd Bourgogne! Nosen lovar redan en stor röd Bourgogne med sin komplexa doft av vissnade violer, kaffesump, vanilj, mynta, tryffel och torkat kött som blandas med djupa, smakrika fruktnoter av jordgubbar och körsbär. I munnen är frukten vackert köttig, medan konsistensen flyter som sammet. Mums! Det finns en stor mineralisk friskhet och elegans i eftersmaken, som avrundas av silkeslena tanniner. Fantastisk röd Bourgogne! Drick nu eller spara i över 25 år från skördeåret.
Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Santenots 2006 passar bra till...
Hur är Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Santenots 2006 framställt?
Vinet är gjort på 100% Pinot Noir från den 22,73 hektar stora 1er Cru-enkeltmarken Les Santenots, som visserligen ligger i Meursault, men vars berömda rödviner hör till grannappellationen Volnay.
Druvorna skördas för hand och vinet jäser i ståltank med fruktbevarande temperaturstyrning. Frukten får dock kallmacerera några dagar innan jäsningen för att extrahera extra färg och frukt från druvskalet. Därefter följer en medvetet långdragen jäsning, där manuella punch downs och överpumpningar av musten säkerställer en skonsam extraktion av färg, frukt och tanniner från druvskalet. Efter avslutad jäsning följer 5 dagars "post-maceration", som drar ut extra struktur och lagringspotential från druvskalet. Vinet flyttas slutligen till 18 månaders lagring på burgundiska 228-liters ekfat, varav 40 helt nya och resten mellan 1 och 3 år gamla.
Druvor
Pinot NoirOm Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning








