
Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Santenots 2011
Källarskatt från supermark… ren power-Volnay på flaska!
Santenots-området är bland de bästa i Volnay… och med all rätt berömt för sina rika och koncentrerade Pinot Noir-viner, som först på allvar visar sitt format efter 10, 15 eller fler år liggande i källaren.
Denna sällsynta källarskatt från Jean Gagnerot är fortfarande ung, men vinet växlar redan kraftigt upp i komplexitet, så noter från flaskmognaden nu på ett magiskt sätt blandar sig med frukten och de söta kryddorna från 18 månader, varav 40% på helt nya ekfat….
Då förstår man liksom bättre varför Les Santenots 1er Cru med ålder ofta kostar över 1000 kr per flaska!
Med sina fylliga, robusta och ändå smickrande Pinot Noir-viner jämförs Volnay Santenots ibland med Gevrey-Chambertin – klassen och lagringspotentialen är i alla fall på samma höga nivå!
Njut den till saftigt ankbröst, fågelvilt, kyckling med svamp eller mogna ostar. Prova också asiatiska rätter med lax och tonfisk. Servera vid 14–17 °C
Hur smakar Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Santenots 2011?
I glaset är den imponerande mörk och djup för att vara en nioårig röd bourgogne... Doften kompletteras av fantastiskt vackra och komplexa aromer av torkade blommor, mörka körsbär, skogsmarksdoft, rostig jord, tjära, tobak, lakrits och vanilj. I munnen är den Volnay‑slät med läcker, kryddig bärfrukt, tryffel, krossade stenar, mokka och härligt köttiga tanniner. Mogna inslag av tobak, skokräm och svamp i avslutningen ... Helt enkelt enastående! Drick nu eller lagra i mer än 20 år från skördeåret.
Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Santenots 2011 passar bra till...
Hur är Jean Gagnerot Volnay 1er Cru Les Santenots 2011 framställt?
Vinet är framställt på 100% Pinot Noir från det 22,73 hektar stora 1er Cru-läget Les Santenots, som visserligen ligger i Meursault, men vars berömda röda viner hör till grannappellationen Volnay.
Druvorna skördas för hand och vinet jäser i ståltank med fruktbevarande temperaturkontroll. Frukten tillåts dock kallmacerera några dagar före jäsningen för att extrahera extra färg och frukt från druvskalen. Därefter följer en medvetet utdragen jäsning där manuell nedtryckning (punch downs) och överpumpningar av musten säkerställer ett skonsamt uttag av färg, frukt och tanniner från skalen. Efter avslutad jäsning följer 5 dagars 'post-maceration', som ger extra struktur och lagringspotential från druvskalen. Vinet flyttas slutligen för 18 månaders lagring på burgundiska ekfat om 228 liter, varav 40 är helt nya och resten mellan 1 och 3 år gamla.
Druvor
Pinot NoirOm Jean Gagnerot

Välkommen till paradis för Bourgogne‑älskare! Med den burgundiske Jean Gagnerot i stallet kan Supervin erbjuda en fantastisk serie högt recenserade bourgogneviner till priser som våra konkurrenter har väldigt svårt att matcha.
Chablis, Aloxe‑Corton, Volnay, Beaune, Pommard, Nuit‑Saint‑Georges… Endast klassviner i toppform! Jean Gagnerot‑vinerna har vilat under perfekta förhållanden i producentens svala bourgognekällare.
Fram till årgång 2014 har vinerna producerats hos Château de Corton‑André, som är beläget i toppkommunen Aloxe‑Corton. Producentens vackra slottsbyggnad såldes senare till familjen Frey, som driver ikoniska vinhus som 100‑poängsproducenten Jaboulet i Rhône samt Château La Lagune, 5:e Cru Classé i Haut‑Médoc.
Även rättigheterna till den prestigefyllda vinserien Jean Gagnerot har bytt ägare sedan 2014, så basen har flyttats från Corton till det ansedda Meursault.
En av hemligheterna bakom toppnivån är det – även för Bourgogne – påkostade källarbetet: 1er Cru‑vinerna skämmas bort med lagring på upp till 40–50 % nya 228‑liters burgundiska ekfat, medan kommunvinerna typiskt ligger på imponerande 20 % helt nya fat. Samtidigt skräddarsys mognaden för varje enskild vin, så att fatenas ålder och rostningsgrad noggrant matchar terroirens och årgångens unika karaktär.
Från elegant och lättdrucken vardags‑Bourgogne till himmelska, tårframkallande komplexa Premier Cru‑upplevelser – Jean Gagnerot är din garanti för maximal valuta för pengarna!
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning










