





La Magia Brunello di Montalcino Riserva 2015 ØKO
“2015 will go down as one of the most memorable vintages since the founding of the Consorzio of Brunello di Montalcino producers in the 1960s. – John Szabo, MS
La Magia är redan en av Montalcinos mest populära Brunello-viner – ska vi ta ett steg upp?
Vi har äntligen lyckats få tag i denna exklusiva Riserva Brunello från Fabian Schwarz – och dessutom i denna rekordläckra årgång, som belönas med upp till 97 poäng av James Suckling.
Fabian Swarz uppnår kraft, smakintensitet och äkta Riserva-elegans genom att låta vinet mogna i hela 40 månader på nya franska ekfat. Därefter tillbringar vinet ytterligare 18 månader på flaska innan detta best till Brunello släpps med hela 15 % alkohol!
Produktionen ligger på kultnivå och det görs bara drygt 5 000 flaskor under exceptionella årgångar. Vinet är redan nu i världsklass, men potentialen sträcker sig minst +20 år fram i tiden.
Avnjut den spektakulära Brunello Riserva till det finaste nötkött du kan hitta eller servera pastarätter med svamp, vilt, lamm, fågel eller lagrade ostar. Avnjuts optimalt vid 16–18 °C.
Hur smakar La Magia Brunello di Montalcino Riserva 2015 ØKO?
La Magia Riserva framstår frisk i glaset med en djup granatröd färg. En berusande läcker Brunello-doft som öppnar med lavendel, svarta vinbär, mörka, saftdroppande körsbär och plommon. Komplexiteten går inte att ta miste på när vinet snurras ett par gånger i glaset… tryffel, skogsbottens aromer, torkade örter och lätta, söta fatkryddor förhöjer den imponerande buketten. Vinet landar kraftfullt på tungan med årgångens imponerande smakkoncentration och 15 % alkohol. Den ljuvliga körsbärsfrukten kompletteras till perfektion av en diskret fatkryddning och en frisk mineralitet som ger balans åt Brunellon. Änglamjuka tanniner och lager-på-lager av spännande fruktnyanser rundar av denna exceptionella Riserva-upplevelse. Drick nu, eller lagra i +20 år från skördeåret.
La Magia Brunello di Montalcino Riserva 2015 ØKO passar bra till...
Om La Magia

”Fabian Schwarz, current owner and winemaker at La Magia, represents part of the younger generation to breathe new life into the Montalcino territory” – Vinous
“If you have the chance to be in Montalcino and to make Brunello, you have to try to produce one which is really at the top.” – Fabian Schwarz
Med ett överflöd av toppomdömen — ända upp till 98 poäng från flera internationella vinkritiker — producerar Fabian Schwarz verkligen magisk Brunello.
Men egentligen härstammar namnet La Màgia från ”magione”, som betyder hus. Den historiska byggnaden var ursprungligen pilgrimernas sista viloplats på väg till klostret i Sant Antimo.
Familjen Schwarz är, som det tyskklangande efternamnet avslöjar, inflyttare från den tvåspråkiga norditalienska regionen Alto Adige-Südtirol. Familjens toscanska vinäventyr börjar 1979, när Fabians far, Harald, lyckas övertala sina föräldrar att köpa en bit vingård åt honom i Montalcino.
Fabian Schwarz, som är oenolog och utbildad vid Italiens mest prestigefyllda vinskola, började hjälpa till på gården 2005, innan han 2011 tog över driften av La Màgia från sina föräldrar.
Alla Brunello-druvor skördas från en enda sammanhängande vingård som odlas med ekologisk certifiering. Kombinationen av sydvänd exponering och hög belägenhet ger kraftfull Sangiovese med bibehållen friskhet. I vineriet framställer Fabian viner med extra parfym och klass genom långvarig maceration av druvskalen samt inkludering av hela druvklasar. Alla Brunello-viner lagras på delvis nya franska ekfat om 500 liter (tonneaux). La Màgias absoluta flaggskepp, Ciliegio, kommer från en unik cru-parcell som ger druvor och vin med särskild koncentration.
Man bör också nämna Fabians eleganta och aromatiska vita vin på Vermentino-druvan samt den burgundiskt inspirerade Sangiovese ”Il Vispo”, som genom att jäsa ”semi carbonisk” på hela druvklasar uppnår en för området unik och oemotståndlig saftighet.
Omdömena är i en klass för sig, inte minst när man tar de attraktiva priserna i beaktande. Vineriet drivs i stor utsträckning med solenergi.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Syrainnehåll