
La Magia Vermentino 2022 ØKO
Vill du uppleva toskanskt vitt vin när det är som allra bäst?
Då är denna aromatiska Vermentino från Montalcinos nya Brunello-superstjärna, La Magia, ett måste.
Från den första friska och krispiga klunken förflyttar detta vita vin dig direkt till en soldränkt terrass på den toskanska kusten!
Lager för lager utvecklar det vita vinet sin unika aromatiska rikedom, som övertrumfas av den "burgundiska" elegansen och kryddigheten från den partiella fatlagringen.
Detta är toskansk Vermentino när den är som allra bäst. Det perfekta aperitifvinet och en lysande upptakt till La Magias 98-poängare Brunello...
Njut av det solo som aperitif - eller till antipasti, sushi, skaldjur, lätta asiatiska rätter, grillade marinerade grönsaker, pasta & pizza, krispiga sallader och krämiga ostar. Servera vid 8-10°C
Hur smakar La Magia Vermentino 2022 ØKO?
I glaset, lysande citrusfärgad med vackert levande guldgröna nyanser... Näsan utlovar seriös och härligt aromatisk Vermentino med inbjudande dofter av jasmin, frisk havsbris, citrusfrukter, våta stenar, lavendel, honung, nektariner, vitpeppar, ananas och mango, upplyft med fina inslag av rostat bröd och vanilj från den partiella lagringen på barriquefat.. Frisk, torr och lekfull på tungan där vi återupptäcker doftens många nyanser... Lång och uppfriskande avslutning med salt mineralitet och en fräck touch av rostade kryddor på slutet. Wow! Drick nu eller spara 4-6 år från skördeåret.
Om La Magia

”Fabian Schwarz, current owner and winemaker at La Magia, represents part of the younger generation to breathe new life into the Montalcino territory” – Vinous
“If you have the chance to be in Montalcino and to make Brunello, you have to try to produce one which is really at the top.” – Fabian Schwarz
Med ett överflöd av toppomdömen — ända upp till 98 poäng från flera internationella vinkritiker — producerar Fabian Schwarz verkligen magisk Brunello.
Men egentligen härstammar namnet La Màgia från ”magione”, som betyder hus. Den historiska byggnaden var ursprungligen pilgrimernas sista viloplats på väg till klostret i Sant Antimo.
Familjen Schwarz är, som det tyskklangande efternamnet avslöjar, inflyttare från den tvåspråkiga norditalienska regionen Alto Adige-Südtirol. Familjens toscanska vinäventyr börjar 1979, när Fabians far, Harald, lyckas övertala sina föräldrar att köpa en bit vingård åt honom i Montalcino.
Fabian Schwarz, som är oenolog och utbildad vid Italiens mest prestigefyllda vinskola, började hjälpa till på gården 2005, innan han 2011 tog över driften av La Màgia från sina föräldrar.
Alla Brunello-druvor skördas från en enda sammanhängande vingård som odlas med ekologisk certifiering. Kombinationen av sydvänd exponering och hög belägenhet ger kraftfull Sangiovese med bibehållen friskhet. I vineriet framställer Fabian viner med extra parfym och klass genom långvarig maceration av druvskalen samt inkludering av hela druvklasar. Alla Brunello-viner lagras på delvis nya franska ekfat om 500 liter (tonneaux). La Màgias absoluta flaggskepp, Ciliegio, kommer från en unik cru-parcell som ger druvor och vin med särskild koncentration.
Man bör också nämna Fabians eleganta och aromatiska vita vin på Vermentino-druvan samt den burgundiskt inspirerade Sangiovese ”Il Vispo”, som genom att jäsa ”semi carbonisk” på hela druvklasar uppnår en för området unik och oemotståndlig saftighet.
Omdömena är i en klass för sig, inte minst när man tar de attraktiva priserna i beaktande. Vineriet drivs i stor utsträckning med solenergi.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener