



Laurent Godard Champagne Mannaz Brut
Ett absolut måste från mikroproducenten Laurent Godard.
Vi befinner oss i västra Vallée de la Marne, där Meunier lyser som kungsdruvan över dem alla. I över 100 år har familjen Godard odlat vin och lärt känna varje enskild vinstock på vingårdens små 4,16 hektar i Verneuil.
Mannaz Brut är Laurent Godards signaturchampagne, baserad på familjens kräsna urval av druvor från vingårdarna Les Carreaux, Les Grés, Les Hauts de la Malmaison och Les Quatrièmes. I källaren skämmer man bort Mannaz med hela 36 månaders flasklagring och 22% reservvin som sparats från stora årgångar.
Resultatet är en vackert balanserad champagne där den charmiga fruktkaraktären hos Meunier-druvan får extra tyngd av den ambitiösa flasklagringen och en betydande ryggrad av reservvin i blandningen... Mums!
Njut av det som en festlig aperitif eller till sushi, skaldjur, löjrom, tapas, sallader och krämiga ostar. Servera vid 6-10°C.
Hur smakar Laurent Godard Champagne Mannaz Brut?
I glaset avslöjar fina, delikata bubblor betydande flasklagring och lovar champagne av hög kvalitet ... Näsan bekräftar nivån med intensivt förföriska aromer av persika, päron, färska gröna och bakade äpplen, torkad frukt, smultron, honung, mandel, brioche, hasselnötter och fina kryddor ... I munnen får du massor av omedelbar fruktcharm kompletterad med elegant smakdjup och komplexitet från flasklagring och den höga andelen reservvin. Lång, rik och vackert nyanserad avslutning... Superb champagne och för priset en ren hemkörning från mikrohuset Laurent Godard! Drick nu eller spara 8-10 år
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Om Laurent Godard
I hjärtat av Vallée de la Marne, närmare bestämt i byn Verneuil, har vi fått tillgång till den fabelaktiga mikroproducenten Laurent Godard, som uteslutande gör champagne från sina egna vingårdar.
Du känner det direkt! Det här är terroirvin av högsta kaliber. Genom fyra generationer har familjen utvecklat ett nästan intimt kunnande om varje enskild vinstock på sina blott 4,16 hektar. Vi befinner oss mitt i epicentrum för champagnedruvan Meunier, som naturligt täcker 2,55 ha. Resten utgörs av Pinot Noir och Chardonnay, som i blends bidrar med respektive kropp och mineralisk finess.
Meunier-druvan är just nu trendigare än någonsin - och förtjänar sin framgång! Från första klunken porlande fruktsöt och "moreish" som ingen annan champagnedruva. Men inte nog med det... Meunier levererar samtidigt en seriös och unik karaktär som sätter betydande avtryck i många stora champagner - som exempelvis Krug Grande Cuvée. Seriositeten återfinner vi hos Laurent Godard, vars champagner utvecklar eleganta bröd- och briochetoner efter upp till 40 månaders flasklagring på de fina jästresterna.
Vinstockarna hos familjen Godard fördelar sig över de fyra enskilda lägena (lieux-dits) Les Carreaux, Les Grés, Les Hauts de la Malmaison och Les Quatrièmes. Genom åren har familjen Godard identifierat hela 15 mycket små parceller med unika terroirmässiga karaktärsdrag, som alla beaktas i fältarbetet och vid skörden.
Lägg därtill att familjen Godard genom mödosamma arbetsmetoder som plöjning av jorden samt gallring av lövverket har uppnått dubbel certifiering för hållbar odling.
Även om Laurent Godard alltså garanterar terroirpräglad grower-champagne av högsta kaliber, hittar du inte beteckningen RM (recoltant manipulant) på etiketterna:
“They could actually claim the RM mention but it requires rather lenghty paperwork”, skriver vår leverantör.
Saken är den att Laurent Godard gör sina basviner på Verneuils lilla lokala kooperativ, som familjen var med och grundade. Själva vinframställningen är dock 100% individualiserad och precis lika mycket "hands on" som hos en recoltant manipulant. Basvinerna görs i familjen Godards egna, separata tankar, liksom att alla viner buteljeras, flaskmognar och säljs under egen etikett. Ja, även champagnernas "liqueur de dosage" gör familjen själva!
På så sätt intar Laurent Godard en tydlig särställning i Verneuil, där 76 av 80 vinfamiljer säljer sin druvskörd till de stora négocianterna. Och genom att använda de gemensamma lokalerna hålls kostnaderna och priserna dessutom extra låga. Det kan man verkligen kalla en gigantisk win-win!
Vindata
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener