
Domine Louis Lequin Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2014
Världens sista flaskor av den historiska årgången 2014 av vitt vin... Det finns en enorm vitvinsfärg i glaset!
En droppe på tungan... och rökig flinta, saltgrillad citron, saftiga persikor och crème brûlée rusar genom sinnet som om du skulle bli kär igen för allra första gången!
1er Cru Morgeot har fått sitt namn efter det närliggande klostret Abbaye de Morgeot, där de vinkunniga cisterciensermunkarna strategiskt bosatte sig. Resten är historia, och idag är läget erkänt som ett av de bästa i Chassagne-Montrachet.
De internationella vinkritikerna har inte recenserat Lequins Morgeot 2014 — och det kommer de sannolikt inte heller att göra, eftersom nästan allt har sålts och druckits för länge sedan.
Njut av det till stekta skaldjur, fågel i krämig sås, svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10–13°C
När de handskördade druvorna kommer in spontanjäses vinet med naturligt förekommande jäststammar från vinkällaren och Morgeot-terroiren. Vinet lagras sedan i 10–12 månader på franska ekfat från Troncais och Bertrange, varav 30% är helt nya och resten 1–2 år gamla.
Hur smakar Domine Louis Lequin Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2014?
Fyllig med en lätt gyllengul ton i glaset. Vinet erbjuder en komplex och fängslande doft av vita blommor, grillad saltad grapefrukt, mandarin och saftiga persikor som förenas vackert med nybakad brioche, crème brûlée och eleganta mineraliska undertoner. Rik, läcker och krämig i munnen. De vackra, nästan tropiska fruktsmakerna väcks till liv av vinets minerala nerv. En Chardonnay med balanserad kraft och en bottenlös källa av fina smaker. Ett wow är på sin plats här! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Persika
Flintesten
Grapefrukt
Nötter
Smör
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Domine Louis Lequin Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2014 passar bra till...
Om Domaine Louis Lequin

Sedan 1604 har den passionerade Lequin-familjen producerat vin i Santenay, i det södra Cote de Beanue. Varje generation har berikat domainet med nytt savoir-faire. Det senaste exemplet är Louis Lequin, som 1993 tog över vingården från sin far Jean (mannen som redan på 1950-talet levererade utsökta bourgogneviner till det fashionabla hotellet Waldorf Astoria i New York).
Sedan övertagandet har Louis köpt flera topmarker — och med stöd av sonen Antoine har han höjt vinernas kvalitet till hittills högsta nivå.
Domaine Louis Lequin & Fils disponerar i dag över 7 hektar, fördelade på exklusiva appellationer som Santenay, Chassagne-Montrachet, Corton, Nuits-Saint-Georges, Corton-Charlemagne och Bâtard-Montrachet.
Perfektion börjar redan i vinfälten, som familjen håller friska och vitala genom metoder som organisk gödsling, plöjning och bevarande av naturligt gräs runt vinstockarna.
I källaren mognar vittvinerna 10–12 månader på burgundiska ekfat i kontakt med de fina jästresterna. Rödvinerna jäses relativt varmt för att uppnå ett större uttag av karaktär och struktur, som förfinas genom 12–18 månaders lagring på delvis nya fat.
Lagringstiden och andelen nya fat är noggrant anpassade efter årgångens och terroirens unika karaktärsdrag.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Allergener